Μια πολύ καλή ερώτηση είναι η εξής : Γιατί τα σπίτια μας να έχουν τοίχους συμπαγείς όταν αντί αυτού μπορούν να έχουν τοίχους κατασκευασμένους με (ή από) παράθυρα;

Διαμέρισμα στην Άνω Γλυφάδα | do designers 2018

Τα εσωτερικά παράθυρα έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την αντίληψη που έχουμε για τo μέγεθος ενός χώρου χωρίς, φυσικά, να αλλάξουν στο ελάχιστο τις πραγματικες του διαστάσεις και είναι μια πολύ ευφυής (και όμορφη) πρόταση διαμόρφωσης που οριοθετεί διαφορετικούς χώρους επιτρέποντας την ροή του φωτός και της θέας μεταξύ τους. Με τη χρήση τους καταφέρνουμε να ενοποιήσουμε (ή να διαχωρίσουμε) χώρους και λειτουργίες προσφέροντας πολύ ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λύσεις και αναβαθμίζοντας την ποιότητα των χώρων μας.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε για να τα κατανοήσουμε λίγο καλύτερα και να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποιο είναι το καταλληλότερο για το δικό σου χώρο !

Ελεύθερο εσωτερικό άνοιγμα παραθύρου

Ίσως η πιο κοινή εκδοχή ενός εσωτερικού παραθύρου είναι αυτή που έχει τη μορφή ελεύθερου ανοίγματος. Χωρίς πλαίσιο ή τζάμι το ελεύθερο αυτό άνοιγμα επιτρέπει την άμεση και ανεμπόδιστη οπτική και ακουστική επαφή μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χώρων του εσωτερικού μιας κατοικίας. Τέτοιου είδους άνοιγμα προορίζεται συνήθως για χώρους που δεν έχουν αυξημένη ανάγκη ιδιωτικότητας όπως είναι η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό κ.α.

Κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014        –  Άποψη από το σαλόνι

Κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014        – Άποψη από την κουζίνα

Στην κατοικία που σχεδιάσαμε στο Διόνυσο ο τυφλός τοίχος μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας “άνοιξε” και η κουζίνα ενοποιήθηκε όχι μόνο οπτικά αλλά και ουσιαστικά  με το χώρο τραπεζαρίας και κατ΄ επέκταση με το καθιστικό. Το εσωτερικό αυτό παράθυρο επαναπροσδιόρισε τη ροή του χώρου και του φωτός ενώ σε πρακτικό επίπεδο διευκόλυνε τη ροή του σερβιρίσματος φαγητού από την κουζίνα προς την τραπεζαρία και το καθιστικό.

Διαμέρισμα στην Πεύκη | do designers 2017        –  Άποψη από το σαλόνι

Διαμέρισμα στην Πεύκη | do designers 2017        –  Άποψη από την κουζίνα

Στο διαμέρισμα που επιμεληθήκαμε στην Πεύκη, το εσωτερικό ελεύθερο παράθυρο αποτελεί τμήμα μιας ειδικής κατασκευής με χώρους αποθήκευσης που συνδέει το χώρο κουζίνας με το χώρο τραπεζαρίας και το καθιστικό. Και εδώ ενοποιεί οπτικά και ουσιαστικά αυξάνοντας και βελτιώνοντας σημαντικά την προοπτική του χώρου και τη ροή του φωτός.

Εσωτερικό άνοιγμα παραθύρου με πλαίσιο και τζάμι

Μια άλλη κατηγορία εσωτερικών παραθύρων είναι αυτά με πλαίσιο και τζάμι.  Τέτοιου είδους παράθυρα βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στην πρώτη σειρά των trends, έχουν κατακλύσει instagram & pinterest και είμαι σίγουρη πως κάπου τα έχεις δει και εσύ.  Είτε με ξύλινο είτε με μεταλλικό πλαίσιο  προσδίνουν ένα βιομηχανικό ύφος  που αρέσει πολύ, ενώ συνδέουν την ίδια στιγμή που διαχωρίζουν. Ενοποιούν οπτικά και όχι απαραίτητα ακουστικά δημιουργώντας ένα όριο σαφές μεν διακριτικό δε.

Διαμέρισμα στην οδό Ιπποκράτους | do designers 2018       -Άποψη από το σαλόνι

Διαμέρισμα στην οδό Ιπποκράτους | do designers 2018       -Άποψη από την κρεβατοκάμαρα

Στο έργο μας στην οδό Ιπποκράτους, ένα διαμέρισμα μόλις 45τμ που αναδιαμορφώθηκε πλήρως, ο τοίχος που χωρίζει το καθιστικό από το υπνοδωμάτιο γκρεμίστηκε από τη μέση  και πάνω για να δώσει τη θέση του σε ένα μεγάλο μεταλλικό παράθυρο που άλλαξε την αντίληψη όλου του χώρου. Το μεταλλικό αυτό παράθυρο έδωσε ύφος και φως στο μικρό διαμέρισμα κάνοντας τους επιμέρους χώρους να μοιάζουν μεγαλύτεροι από ότι στην πραγματικότητα είναι ενώ η ιδιωτικότητα του υπνοδωματίου μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή κατεβάζοντας το μικρό black out ρόλερ που διακριτικά έχει τοποθετηθεί στη μεριά του υπνοδωματίου.

source

Κατά τον ίδιο τρόπο, και όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, ένα μικρό υπνοδωμάτιο διαχωρίζεται από τον χώρο της κουζίνας ο οποίος αποκτά φως μέσω του εσωτερικού παραθύρου που συνδέει τους δύο χώρους.

source

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ένας ολόκληρος τοίχος μπορεί να αντικατασταθεί από μια εσωτερική τζαμαρία ή οποία προσφέρει απλόχερα φως και βάθος σε έναν περιορισμένο χώρο.

Τέλος μεγάλη πρόκληση αποτελούν τα διαφορετικά σχήματα και χρώματα που μπορούν να πάρουν αυτά τα εσωτερικά παράθυρα. Από καμάρες που προσδίδουν μια πιο ρομαντική διάθεση, μέχρι μεταλλικά πλαίσια με χρώμα και τζάμια σε διαφορετικά μοτίβα για ένα πιο pop χαρακτήρα, οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν και να μετατρέψουν το εσωτερικό παράθυρο σε πραγματικό focal point του σπιτιού σας είναι πραγματικά αμέτρητοι.

source

source

Εσωτερικοί φεγγίτες 

Oι φεγγίτες είναι τα παράθυρα εκείνα που τοποθετούνται πάνω από το οπτικό μας πεδίο και συνήθως ακριβώς κάτω από την οροφή. Δεν επιτρέπουν την οπτική επαφή αλλά επιτρέπουν τη ροή του φωτός, ιδιότητα που κάποιες φορές είναι ακριβώς ότι χρειάζεται σε ένα δωμάτιο που δεν έχει εξωτερικό παράθυρό ή σε κάποιο χωλ ή διάδρομο που θέλει να πάρει λίγο φως από το δωμάτιο με το οποίο συνορεύει.

source

source

source

Εσωτερικό άνοιγμα παραθύρου για αίθριο

Τέλος, ας κλείσουμε με μία όχι και τόσο συνηθισμένη χρήση εσωτερικού ανοίγματος που δεν είναι άλλη από το εσωτερικό άνοιγμα για αίθριο. Ναι ξέρω σπάνια ο χώρος το επιτρέπει αλλά πίστεψε με όταν υπάρχει η δυνατότητα αξίζει τον κόπο ! Ένας αίθριος χώρος μπορεί να είναι είτε στεγασμένος είτε ανοιχτός δημιουργώντας μία ξεχωριστή γωνιά στον εσωτερικό χώρο με τον οποίο συνορεύει. Ένα εσωτερικό παράθυρο τον ορίζει και τον ομορφαίνει ενώ ακόμα και αν δεν δέχεται φυσικό φως δίνει πάντα την αίσθηση πως έχει.

source