Τοίχοι : είναι αδιαμφισβήτητα οι μεγαλύτερες επιφάνειες μέσα σε κάθε σπίτι και η αλήθεια είναι πως επιδέχονται πολλή δημιουργική ενασχόληση, την οποία τις περισσότερες φορές παραμελούμε εστιάζοντας (σχεδόν) αποκλειστικά στην επίπλωση.

Θεωρώ πως όλοι (ή έστω οι περισσότεροι από εμάς) επιθυμούμε σπίτια με γοητεία και χαρακτήρα παρά το γεγονός πως συχνά επιλέγουμε την κατοικία μας με διαφορετικά (εξίσου σημαντικά)  κριτήρια όπως είναι το μέγεθος, η περιοχή, το κόστος κ.α. Τα πιο ευρύχωρα, οικονομικότερα, μαζικής παραγωγής σπίτια συνήθως στερούνται γοητείας και ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, γεγονός που πολλές φορές τα κάνει να μοιάζουν αδιάφορα ή αφιλόξενα παρά την προσεγμένη επίπλωση ή τον ιδιαίτερο φωτισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χώροι αυτοί αποζητούν την αναβάθμιση των αρχιτεκτονικών τους στοιχείων όπως είναι οι τοίχοι ή το δάπεδο ή οι οροφές !

Το 2019 οι επενδύσεις τοίχων ξαναέρχονται στο προσκήνιο με σκοπό να αναβαθμίσουν την αισθητική αξία των χώρων μας και να μας απελευθερώσουν από το άγχος του πως θα γίνει ένα δωμάτιο όμορφο. Γιατί πίστεψέ με αν επενδύσεις στο να βελτιώσεις την αρχιτεκτονική ποιότητα του χώρου σου δεν θα χρειαστείς ακριβή ή εξεζητημένη επίπλωση για να γίνει μοναδικός.

source

Αν λοιπόν αποζητάς να αναβαθμίσεις τον χώρο που ζεις και τυγχάνει να έχεις βαρεθεί την όψη του τοίχου σου, σου προτείνουμε κάτι πιο ιδιαίτερο από το να αλλάξεις απλά χρώμα ή να τον καλύψεις με κάποια ταπετσαρία. Επένδυσέ τον δημιουργώντας μια ανάγλυφη επιφάνεια με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις μονωτικές ιδιότητες του χώρου. Πως; με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που θα δούμε ευθύς αμέσως.

Επένδυση με ξύλινες σανίδες (ραμποτέ ή αλλιως shiplap)

Ας ξεκινήσουμε από την πιο συχνή εφαρμογή του wall paneling που δεν είναι άλλη από το γνωστό μας ραμποτέ. Θα το θυμάσαι ίσως από την οροφή του σπιτιού στο χωρίο ή ακόμα και από την κουζίνα ! Το ραμποτέ είναι τύπος επένδυσης τοίχων και οροφών η οποία αποτελείται από σανίδες που κουμπώνουν μεταξύ τους και τοποθετείται σε όποια διάταξη θέλουμε, οριζόντια, κάθετα ή ακόμα και διαγώνια. Το υλικό των επενδύσεων ραμποτέ είναι κυρίως το ξύλο (συνήθως πεύκο ή έλατο) το οποίο τοποθετείται με κρυφό ή εμφανές κάρφωμα και στη συνέχεια βάφεται στο χρώμα της αρεσκείας μας. 

Στις πιο σύγχρονες εφαρμογές του, το ραμποτέ προσφέρεται ως ένας πολύ δημιουργικός τρόπος επένδυσης, καθώς εκτός από τη διάταξη των σανίδων μπορούμε να “παίξουμε” επίσης με το ύψος, το πάχος και την πυκνότητα της κατασκευής μας.

Διαμέρισμα στην Άνω Γλυφάδα | do designers 2018

Στο διαμέρισμα που σχεδιάσαμε στην Άνω Γλυφαδα επιλέξαμε να επενδύσουμε με ραμποτε το καμπύλο στοιχείο ανάμεσα στα ντουλάπια που όρισαν την γωνιά πρωινού. Με αυτό τον τρόπο τονίσαμε την καθετότητα της κατασκευής και δώσαμε ένα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα.

source

Στην ίδια λογική (ορίζοντας δηλαδή τα όρια μιας κατασκευής) στην παραπάνω φωτογραφία μια γωνιά γραφείου απογειώνεται αισθητικά τόσο λόγο του έντονου χρώματος αλλά πολύ περισσότερο λόγω της κάθετης γεωμετρίας που δημιουργεί το ραμποτέ.

source

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το ξύλο, ως καλός αγωγός της θερμότητας, παρέχει μόνωση. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και έντονα καιρικά φαινόμενα, μία ξύλινη επένδυση θα εγκλωβίσει την θερμότητα και θα προστατέψει το σπίτι σου από τις διαφορές της θερμοκρασίας.

source

Παίξε με το ύψος ! Σταματώντας το ραμποτέ στα 2/3 του συνολικού ύψους του δωματίου θα το κάνεις να μοιάζει πιο ψηλό από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ μια πολύ όμορφη πρόταση είναι να το συνεχίσεις προσθέτοντας στο τοίχο έντονο χρώμα ή μια ταπετσαρία της επιλογής σου !

source

source

source

Τέλος μην ξεχνάς πως στο ραμποτέ μπορούμε να παίξουμε και με τα πάχη δημιουργώντας έτσι μια πιο σύγχρονη, πιο ενδιαφέρουσα ακόμα σύνθεση. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά αμέτρητες !

Επένδυση με ταμπλό από mdf  

Μια άλλη, επίσης πολύ δημοφιλής, κατηγορία επενδύσεων  είναι τα ταμπλό από επιφάνειες mdf τα οποία τοποθετούνται είτε απευθείας επάνω στον τοίχο είτε (ακόμα πιο σωστά) καρφώνονται σε ξύλινο σκελετό έτσι ώστε να δημιουργούν μικρά ή μεγάλα φατνώματα στην επιφάνεια του τοίχου μας. Με αυτό τον τρόπο προσδίδουμε βάθος και πετυχαίνουμε εύκολα ιδιαίτερες γεωμετρίες που αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου μας.

source

source

Ακριβώς όπως και το ραμποτέ (ή αλλιώς shiplap) αυτός ο τρόπος επένδυσης τοίχων, που στα αγγλικά εκφράζεται ως box moulding, προσφέρει απλόχερα αμέτρητες εναλλακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε ύφος και στυλ απογειώνοντας το.

source

source

source

source

All time classic – ξύλινες κορνίζες

Και όπως όλες οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και όλα τα επιμέρους στοιχεία της κλασικής διακόσμησης σιγά σιγά επιστρέφουν στο προσκήνιο, έτσι ακριβώς συνέβη και με τις ξύλινες “κορνίζες”.

source

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων, ίσιες ή ανάγλυφες, έτοιμες να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα γύψινα στοιχεία του παρελθόντος με μεγάλο πλεονέκτημα το μειωμένο κόστος,  την ευκολία στην τοποθέτηση και στην εφαρμογή χρώματος.

source

source

Είτε στην κλασική τους μορφή είτε λίγο «πειραγμένες» αποτελούν μια πολύ φινετσάτη διακοσμητική λεπτομέρεια στους τοίχους του χώρου μας που μπορεί να εναρμονιστεί πλήρως με το εσωτερικό της κατοικίας μας και την επίπλωση ανεξαρτήτως στυλ.

source

source

source

Kατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014

Στην κατοικία που σχεδιάσαμε στο Διόνυσο  αντί για κεφαλάρι επιλέξαμε να επενδύσουμε μέρος του τοίχου με λακαριστά λευκά πηχάκια και να δώσουμε με αυτό τον τρόπο μια πιο σύγχρονη και πιο ανάλαφρη αίσθηση στο χώρο.

Επένδυση με ξύλινα μασίφ πηχάκια

Η πιο σύγχρονη όμως επένδυση τοίχων και μια από τις μεγαλύτερες τάσεις αυτή τη στιγμή στην διακόσμηση, έχει ιαπωνικές επιρροές και δεν είναι άλλη από την επένδυση με λεπτά και πυκνά κάθετα μασίφ (ή όχι) πηχάκια στο φυσικό χρώμα του ξύλου.

Μια τάση που έχει κατακλύσει instagram & pinterest και που δεν μπορεί κάπου θα την έχεις δει και εσύ….

source

Η αυστηρότητα και η απλότητα των κάθετων αυτών στοιχείων προσδίδει απαράμιλλη φινέτσα και μπορεί να ενταχθεί με επιτυχία τόσο σε πιο μοντέρνους όσο και σε πιο κλασσικούς χώρους ! Παρακάτω μερικές από τις πιο καλές εφαρμογές που νομίζω θα γοητεύσουν και τους πιο δύσπιστους !

source

source

source