Σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε η πρώτη (και πολλές φορές μεγαλύτερη) ανησυχία των ιδιοκτητών είναι το τι θα κάνουμε με τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα που μέχρι στιγμής συντρόφευαν εκείνους ή την οικογένεια τους.  Είναι αλήθεια πως στα παλιά έπιπλα κρύβονται θησαυροί (πολλές φορές ανεκτίμητοι)  αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε τι παλιό έχει σήμερα αξία. Ένα έπιπλο, ένα αντικείμενο ή μια κατασκευή που η οικογένεια μας κάποτε χρυσοπλήρωσε (αλλά και χιλιό-χρησιμοποίησε) ίσως έχει πια κάνει τον κύκλο του και είναι ώρα να αντικατασταθεί με κάτι νέο, ακόμα και αν αυτό θεωρηθεί “πιο φτηνό”. Η ερώτηση κλειδί εδώ είναι η εξής: ποιος το κρίνει και με ποια κριτήρια;

source

Άποψη μας είναι πως ο κάθε χώρος χρειάζεται ένα συνδυασμό παλαιών & νέων επίπλων και αντικειμένων. Τα παλιά (κλασικά) έπιπλα σίγουρα δίνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα αλλά μια σύγχρονη κατοικία εξοπλισμένη αποκλειστικά με παλιά έπιπλα θα δείξει σίγουρα βαριά, “σκοτεινή” και ανεπίκαιρη. Θα τολμούσα να πως πως μια καλή αναλογία είναι το 70-30 (70% νέα έπιπλα και 30% παλιά). Προσοχή όμως, αυτό το ποσοστό μπορεί μέχρι και να αντιστραφεί ανάλογα τα έπιπλα που έχουμε στη διάθεση μας και το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο χώρο. 

Πριν αποφασίσουμε ποια έπιπλα θα κρατήσουμε και ποια θα αποχώριστουμε, ας τα αξιολογήσουμε με βάση τις 3 παρακάτω παραμέτρους.

1. Συναισθηματική αξία.

2. Χρηστικότητα.

3. Δυνατότητα επανένταξης  τους στο νέο μας χώρο.

Αφού κάνουμε την επιλογή μας και έχοντας επιλέξει τι κρατάμε και τι αφήνουμε το επόμενο ΜΕΓΆΛΟ στοίχημα είναι πως τα εντάσσουμε στον χώρο μας και πως τα παντρεύουμε με τα νέα μας έπιπλα.Παρακάτω μερικές συμβουλές:

α. Τους δίνουμε χώρο !

Δεν τα “στριμώχνουμε” και δεν τα πλησιάζουμε υπερβολικά κοντά σε άλλα έπιπλα. Αντίθετα τα αφήνουμε να “αναπνεύσουν” ελεύθερα για να ξεχωρίσουν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ! Ένας λευκός “καθαρός” χώρος είναι ο τέλειος καμβάς για ένα παλιό (καλά φροντισμένο) κλασσικό έπιπλο ! 

source

β. Τα “παντρεύουμε” με mid-century modern έπιπλα!​

Η τραπεζαρία είναι ίσως το πιο συνηθισμένο παράδειγμα, ένα παλιό (κλασσικό, ακόμα και Βικτωριανού στυλ) τραπέζι μπορεί να δείξει πιο επίκαιρο από ποτέ ανάμεσα σε mid-century modern καρέκλες. Aυτός ο αναπάντεχος συνδυασμός φέρνει έναν αέρα ανανέωσης ακόμα και στα πιοβαριά έπιπλα και είναι θα έλεγε κανείς ένα σίγουρο στοίχημα. 

source

γ. Mένουμε πιστοί στη χρωματική μας παλέτα !

Οι γκουρού της διακόσμησης υποστηρίζουν (με σθένος) το εξής:

“Μπορείς να αναμείξεις ΌΣΑ στυλ θες σε ένα χώρο αρκεί να ακολουθήσεις αυστηρά μια προκαθορισμένη χρωματική παλέτα. Συνδύασε κλασσικά με country έπιπλα, σκανδιναβικά με βικτοριανά, boho, industrial, συνδύασε ότι μπορείς να φανταστείς και NAI OΛA MAZI αρκεί να μείνεις πιστός στην χρωματική παλέτα που θα διαλέξεις”.  

Ο λόγος είναι απλός, τα διαφορετικά στυλ σε ένα χώρο τείνουν να δίνουν την αίσθηση της “ακαταστασίας”, το χρώμα όμως έχει τη δύναμη να τα ενοποιήσει και να τα ομαδοποιήσει με στόχο την οπτική ισορροπία και αρμονία του χώρου.Αν λοιπόν σκοπεύεις να συνδυάσεις παλιά και νέα έπιπλα στον χώρο σου κάνε το εξής: διάλεξε ένα ή δύο από τα αγαπημένα σου χρώματα, συνδυασέτα με κάποια ουδέτερα χρώματα και άρχιζε να ψωνίζεις υφάσματα, έπιπλα και αξεσουάρ αποκλειστικά σε αυτά τα χρώματα.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα καθιστικό με έπιπλα πολλών διαφορετικών στυλ (ανάμεσά τους και ένας πολύ κλασικός καναπές) συνδυασμένα όμως χρωματικά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποπνέουν αρμονία.

source

δ. Τους δίνουμε μια νέα εμφάνιση !

Η συντριπτική πλειοψηφία των κλασσικών επίπλων χαρακτηρίζεται από το σκούρο ξύλο καρυδιάς γεγονός που αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να τα εντάξουμε στον χώρο μας. Τα καλά νέα έχουν ως εξής: τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην Ελληνική αγορά οικολογικές βαφές επίπλων σε μορφή πούδρας. Αυτές οι βαφές κυριολεκτικά μεταμορφώνουν τα έπιπλα μας εύκολα και οικονομικά δίνοντάς τους μια νέα, ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα πιο σύγχρονη, εμφάνιση. 

source