Να μια καλή (πολύ καλή) ερώτηση !

Πότε βάζουμε κουρτίνες; πότε ρόμαν; πότε και τα δύο μαζί και γιατί;  Ας ξεκινήσουμε από τα “εύκολα”:  Όταν πρόκειται για παράθυρα, τα ρόμαν συνηθίζουν να είναι η ιδανική λύση, ειδικά όταν είναι μακρόστενα και ακόμα περισσότερο όταν είναι διαδοχικά. 

Τα ρόμαν διαθέτουν μηχανισμό που μαζεύει το ύφασμα σε πιέτες προς τα επάνω εξαφανίζοντας το και αφήνοντας όλο το παράθυρο ελεύθερο σε αντίθεση με τις κλασσικές κουρτίνες που ακόμη και τραβηγμένες συνήθως καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του παραθύρου, στερώντας φως.  Ένας άλλος καλός λόγος για να προτιμήσεις τα ρόμαν για τα παράθυρά σου είναι πως αφήνουν ελεύθερο το κάτω μέρος του τοίχου, αν διαβάζεις αυτό το blog πιθανότατα να ξέρεις πως δεν έχουμε χειρότερο από την κοντή κουρτίνα – design mistake #1

Στην κατοικία που σχεδιάσαμε στη Βούλα (βλ φωτογραφία παρακάτω) είχαμε ακριβώς αυτή την περίπτωση, διαδοχικά μακρόστενα παράθυρα με ωραία θέα και άπλετο φως. Επιλέξαμε λινά ρόμαν στο πλάτος του κάθε παραθύρου για να δώσουμε ύψος και να τονίσουμε την γεωμετρία του τοίχου. 

Κατοικία στη Βούλα | do designers & Kokosalaki architecture 2015

Οι “κανόνες” όμως δεν είναι παρά ενδεικτικοί και εδώ η απόδειξη:Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα ΥΠΈΡΟΧΟ σαλόνι με μια μακρυά (ποτέ κοντή) κουρτίνα πίσω από τον καναπέ να πλαισιώνει όμορφα ένα μεγάλο οριζόντιο παράθυρο και πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που θα του πήγαινε περισσότερο ! 

source

Όταν πρόκειται για μπαλκονόπορτες τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι ακόμα. Προσωπικά σχεδόν στο 80% των περιπτώσεων προτιμώ τις κουρτίνες και παρακάτω εξηγώ το γιατί. Αν η μπαλκονόπορτα είναι ψηλή και στενή τι πιο όμορφο από το να τονίσεις αυτή την αναλογία με μια πλούσια μακρυά κουρτίνα;  Θα πρέπει φυσικά να υπάρχει αρκετός χώρος αριστερά και δεξιά έτσι ώστε όταν ανοίγει να αφήνει το άνοιγμα τελείως ελεύθερο. Τα δυο φύλλα που θα πλαισιώνουν όμορφα το άνοιγμά παράλληλα το μεγαλώνουν και το “ντύνουν” τραβώντας την προσοχή.

source

* Εντάξει, το ξέρω, δυστυχώς δεν μένουμε σε σπίτια με τέτοια μοναδικά κουφώματα και θέα το Παρίσι αλλά νομίζω πως η φωτογραφία εκφράζει πολύ άμεσα αυτό που θέλω να πω !

Aν πάλι η μπαλκονόπορτα είναι πιο πλατιά από ότι ψηλή (που σημαίνει πως πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο άνοιγμα)  η κουρτίνα πέρα του να μας σκιάζει και να προστατεύει την ιδιωτικότητα του χώρου μας καλείται να “ντύσει” την ψυχρή επιφάνεια του τζαμιού και του τοίχου που το περιβάλει.

Στην κατοικία που σχεδιάσαμε στο Διόνυσο ο λόγος που επιλέξαμε τις μακριές αυτές κουρτίνες δεν ήταν τόσο για να τονίσουμε το εντυπωσιακό ύψος του χώρου άλλα περισσότερο για να τον ντύσουμε και να τον ζεστάνουμε. 

Κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014

Στην περίπτωση του μεγάλου ανοίγματος δεν μας ενδιαφέρει τόσο αν υπάρχει αριστερά και δεξιά χώρος για να μαζέψει η κουρτίνα, δεδομένου δε πως είναι σχεδόν πάντα τα φύλλα συρόμενα δεν μας ενοχλεί ούτε στο άνοιγμα τους. Ίσως και να προτιμάμε να μην το αφήνει ελεύθερο ……. όσο ωραία και να είναι η θέα μας…

source

Στο 20% των περιπτώσεων που θα διαλέγαμε ρόμαν, περιλαμβάνονται μπαλκονόπορτες σε χώρους κουζίνας, διαδρόμους ή ενδιάμεσους χώρους όπου δεν θέλουμε να τονίσουμε το άνοιγμα ή να “ντύσουμε” τον τοίχο, αλλά και κύριοι χώροι με ιδιαίτερη θέα και δυτικό προσανατολισμό όταν αυτός  ενοχλεί με το έντονο φως του.

Διαμέρισμα στην Πεύκη | do designes 2017

Τέλος κάποιες φορές, όταν και το budget το επιτρέπει, ο συνδυασμός κουρτίνα / ρόμαν (είτε σε παράθυρο είτε σε μπαλκονόπορτα) έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες σκίασης, διακόσμησης και προστασίας της ιδιωτικότητας του χώρου μας.

source

Σημαντική σημείωση:

Δεν είναι μυστικό πως οι κουρτίνες σε σχέση με τα ρόμαν είναι πιο εύκολες στην χρήση και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τελικά πολύς κόσμος τις επιλέγει. Και τα δύο όμως μπορούν να είναι ηλεκτροκίνητα αν είσαι σε φάση ανακαίνισης και βγάλεις τις κατάλληλες παροχές ή αν δεν σε ενοχλεί να κάνεις ένα μικρό μερεμέτι.