Δεν ξέρω το γιατί αλλά εννέα στις δέκα κουρτίνες είναι κοντές ή στενές ή και τα δύο.
Πραγματικά δεν έχουμε χειρότερο. Η λάθος κουρτίνα μπορεί (!) να καταστρέψει όλο το δωμάτιο, και πιθανότατα θα το κάνει ! Ας δούμε τι ακριβώς κάνουμε λάθος και γιατί:
Το πιο σύνηθες είναι πως μετράμε το άνοιγμα σύριζα και στην συνέχεια παραγγέλνουμε το ύφασμα ίσα ίσα. Όταν έρχεται η ώρα να τις κρεμάσουμε συνειδητοποιούμε πως μοιάζει ένα νούμερο μικρότερη, αλλά τότε είναι αργά !
Επίσης πολλές φορές φοβόμαστε πως θα “σέρνεται” και θα “βρομίζει” και προτιμάμε να είναι πιο κοντή παρά πιο μακριά. Λάθος !
source
Ανάλογα το ύφασμα η κουρτίνα, είναι ωραίο να ακουμπάει ή και να “λιμνάζει” στο δάπεδο, επίσης είναι ωραίο όταν ανοίγει να αφήνει όλο το άνοιγμα ελεύθερο χωρίς να το σκιάζει ! Όσο αφορά στο μήκος: Αν έχεις ανάλαφρα υφάσματα όπως γάζα ή λινό άφησέ την απλά να ακουμπήσει 2- 5 πόντους στο πάτωμα.
source
Αν έχεις βαριά υφάσματα όπως βελούδο ή βαμβάκι, άφησέ την να “λιμνάσει” στο δάπεδο, από 10 μέχρι και 15 εκ.
Κατοικία στο Διόνυσο | do designes 2014
Σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο το “touching” είναι 1-3εκ πιο μακρυά, το “breaking” 3-5εκ, το “sweeping” 5-10εκ και το “pudding” 10 έως και 25εκ.
source
Σημαντική σημείωση:
Όσο αφορά στο ύψος κρέμασης: από όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά ! Συνήθως χωρίζουμε την απόσταση ανάμεσα στο κούφωμα και το ταβάνι στα 2, και τοποθετούμε το κουρτινόξυλο από εκεί και πάνω. Δεν στριμώχνουμε το κουρτινόξυλο πάνω από το άνοιγμα, γιατί ο χώρος θα δείξει κοντός και το άνοιγμα άχαρο. Όσο αφορά στο πλάτος: Μετράμε το πλάτος του ανοίγματος και προσθέτουμε το λιγότερο 20-30εκ επιπλέον σε κάθε μεριά, στη συνέχεια όταν παραγγείλουμε το ύφασμα πολλαπλασιαζουμε την μέτρηση μας χ2 ή και χ3 ανάλογα την ραφή.
1. zara home | 2. ikea | 3. dedar | 4. zimmer-rohde | 5. dedar | 6. laura ashley