Ένα ακόμα  (μεγάλο !) δίλημμα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κάθε καθιστικό που σχεδιάζουμε είναι το αν θα επιλέξουμε ευθύγραμμο ή γωνιακό καναπέ !

Ξέρουμε πολύ καλά πως τα τελευταία χρόνια οι γωνιακοί καναπέδες έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων, είμαι όμως στην δυσάρεστη θέση να ‘ανακοινώσω” πως οι γωνιακοί καναπέδες ΔΕΝ ταιριάζουν σε όλους τους χώρους και ευθύς αμέσως θα εξηγήσω το γιατί. 

Οι γωνιακοί καναπέδες είναι ωραίο να βρίσκονται είτε τελείως ελεύθεροι στον χώρο είτε να ¨ακολουθούν¨ κάποια γωνία του δωματίου.

Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε χώρους μεγαλύτερους των 25 – 30τμ.  Εδώ οι γωνιακός καναπές ορίζει τον χώρο του καθιστικού και δημιουργεί  μια κυκλική κίνηση γύρω από αυτόν. Ότι βρίσκεται μέσα στο νοητό ορθογώνιο που σχηματίζεται είναι καθιστικό ενώ ότι βρίσκεται έξω από αυτό είναι διάδρομος.Πολύ σημαντική καθότι εμφανής είναι η πλάτη του καναπέ για αυτό και αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση ρίξτε μια ματιά και στο πίσω μέρος του καναπέ που είστε έτοιμοι να αγοράσετε.

Η παρακάτω εικόνα νομίζω αποτυπώνει ακριβώς αυτό που μόλις περιέγραψα: 

 

Κατοικία στα Βόρεια Προάστια | do designes 2017

Στην δεύτερή περίπτωση o γωνιακός καναπές είναι θεμιτό να ακολουθεί κάποια γωνία του δωματίου.
Με αυτό τον τρόπο εντάσσεται και περιγράφει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται χωρίς να επεμβαίνει στην γεωμετρία του. Είναι η πιο συνηθισμένη “εφαρμογή” καθώς δεν απαιτεί πολλά τετραγωνικά παρά μόνο “καθαρούς” τοίχους.

source

Σε καμία (ή σχεδόν καμία) περίπτωση δεν είναι ωραίο ο μισός καναπές να βρίσκεται “στον αέρα”. Δες την παρακάτω φωτογραφία:

source

Σημαντική σημείωση:

Aς μην μπερδεύουμε τους γωνιακούς καναπέδες, με τους καναπέδες με ανάκλιντρο, το ανάκλιντρο μπορεί να ταιριάξει σχεδόν σε όλους τους χώρους μιας και oουσιαστικά αποτελεί απλά την προέκταση ενός τμήματος του καναπέ και σαν όγκος δεν τον συναγωνίζεται.

source

Ένας ευθύγραμμος καναπές με μία η δύο πολυθρόνες είναι πάντα μια πιο ανάλαφρη και ευέλικτη λύση για μικρούς ή μεσαίους χώρους.

source

Τέλος πολύ σημαντικό είναι, αν τελικά προτιμήσεις ένα γωνιακό καναπέ, να μπορεί να μετατραπεί σε δυο ανεξάρτητα κομμάτια ή να αλλάξει η γωνία του σε περίπτωση που τον βαρεθείς ή θέλεις να τον μεταφέρεις σε έναν άλλο χώρο.