Μια από τις πρώτες, πιο σημαντικές και αρκετά δεσμευτικές αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις μετακομίζοντας, ανακαινίζοντας ή ανανεώνοντας την κατοικία σου αφορά στο σχήμα και το μέγεθος της τραπεζαρίας ! Σήμερα λοιπόν, και επειδή ξέρουμε πως σε απασχολεί ιδιαίτερα, θα μιλήσουμε για τραπέζια φαγητού ! Πως διαλέγουμε σχήμα και μέγεθος ανάλογα το χώρο και τι πρέπει να έχουμε κατά νου τη μεγάλη στιγμή, της απόφασης !  Όλα ή σχεδόν όλα, εξαρτώνται από το σχήμα και τις αναλογίες του διαθέσιμου χώρου σου αλλά και από την αίσθηση που θες να δώσεις, ενώ την ιδία στιγμή το τραπέζι που θα επιλέξεις όχι μόνο πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει τον επιθυμητό αριθμό καλεσμένων αλλά και να τους επιτρέπει να κινούνται άνετα γύρω από αυτό ! 

source

α. Ορθογώνια τραπέζια

Τα περισσότερα τραπέζια είναι ορθογώνια και υπάρχει λόγος σοβαρός: οι περισσότεροι χώροι είναι (επίσης) ορθογώνιοι ! Λογικό, ένα μακρόστενο τραπέζι ταιριάζει σε ένα μακρόστενο χώρο γιατί δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γεωμετρία του ! Τόσο απλά !  Συνήθως προτιμάται για την “επίσημη” ή “κυρίως” τραπεζαρία του σπιτιού μιας και είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό καλεσμένων και να μας κάνει να μοιάζουμε πάντα έτοιμοι για όλα !

Κατοικία στη Βούλα | do designers & Kokosalaki architecture 2015

Αν ο χώρος είναι σχετικά στενός ένα κάθισμα – πάγκος είναι η λύση ! Αγαπάμε αυτή την εναλλακτική γιατί εκτός του ότι μας δίνει περισσότερο χώρο περιμετρικά του τραπεζιού κάνει τη σύνθεση του χώρου να μοιάζει πιο ανάλαφρη και ανεπίσημη ! 

Κατοικία στη Γλυφάδα | do designers 2017

Συμπληρωματικά αν ο χώρος είναι τόσο στενός που το τραπέζι “πρέπει να ακουμπήσει” στον τοίχο ο πάγκος είναι η μόνη (καλή) λύση που έχουμε ! Τοποθετείται (πάντα) από τη μεριά του τοίχου και με τα κατάλληλα μαξιλάρια γίνεται το πιο περιζήτητο σημείο του σπιτιού.

Διαμέρισμα στην Κυψέλη | do designers 2016

Σημαντική σημείωση:

Οι πιο κοινές διαστάσεις ορθογώνιων τραπεζιών είναι:  90*160 (4 με 6 άτομα)  | 100*200  (6 με 8 άτομα) και 120*220 (8 με 10 άτομα). Όπως βλέπεις το πλάτος συνηθίζεται να αυξάνει ανάλογα με το μήκος προκειμένου να δώσει χώρο στο σερβίρισμα αλλά αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο ! Προσωπικά θεωρώ πως ένα μακρύ αλλά στενό τραπέζι δείχνει πάντα πιο όμορφο και αεράτο στο χώρο μας ! 

β. Στρογγυλά τραπέζια

Τα στρογγυλά τραπέζια είναι ιδανικά για τετράγωνους, παράγωνους ή και ακανόνιστους χώρους, ενώ ταυτόχρονα  είναι η πιο καλή απάντηση για τις πιο μικρές γωνιές του σπιτιού μας μιας και μπορούν να χωρέσουν σχεδόν οπουδήποτε, δεν έχουν ενοχλητικές γωνιές και πάντα μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από όσους νομίζεις ! 

source

Προσωπικά δεν έχω καλύτερο από ένα μικρό στρόγγυλο τραπέζι τοποθετημένο με λίγες καρέκλες  σε μια ήσυχη φωτεινή γωνιά της κουζίνας ή του σαλονιού ! Νομίζω προδιαθέτει για ατελείωτες συζητήσεις  και αναπάντεχες εξομολογήσεις ενώ οπτικά προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις ορθές γωνίες που συνήθως μας περικυκλώνουν.

source

Διαμέρισμα στην Πεύκη | do designers 2017

Όταν δε ο χώρος είναι όντως πολύ περιορισμένος και δεν επιτρέπει την κίνηση περιμετρικά του τραπεζιού μπορεί επίσης να συνδυαστεί με κάθισμα – πάγκο (κατά προτίμηση γωνιακό).

source

Παρόλο που η ευελιξία που μας παρέχει η στρογγυλή τραπεζαρία μας δίνει  αμέτρητες λύσεις ακόμα και για τους πιο δύσκολους χώρους όταν αυξάνουν τα τετραγωνικά μας τα πράγματα αλλάζουν λιγάκι. Σε μεγαλύτερους  χώρους συνήθως δεν θα προτιμήσουμε στρογγυλή τραπεζαρία. αφενός γιατί δείχνει πάντα πιο ογκώδης και αφετέρου γιατί όσο μεγαλώνει σε διάμετρο τόσο αποξενώνει τους καλεσμένους μας μεταξύ τους. Η συζήτηση και η ανταλλαγή των πιάτων αρχίζει να δυσκολεύει αν ξεπεράσουμε το 1.50 σε διάμετρο ενώ από το 1.60 και πάνω θα την χαρακτήριζα προβληματική.

Αν όμως την επιλέξουμε  ας το κάνουμε σωστά ! Στην παρακάτω φωτογραφία το τραπέζι είναι 1.60 το τζάμι όμως σχεδόν το εξαφανίζει ενώ η τοποθέτηση του τόσο κοντά στην γωνία του χώρου το βοηθάει να ενταχθεί χωρίς να “μπουκώσει” το χώρο. 

Kατοικία στην Άνοιξη | do – designers &  αρχιτεκτονικό γραφείο 3  2015

Τέλος σημειώνουμε πως όσο όμορφη μπορεί να δείξει μια μικρή στρογγυλή τραπεζαρία σε έναν τετράγωνο, παράγωνο ή ακανόνιστο χώρο τόσο άχαρη μπορεί να δείξει τοποθετημένη σε ένα ορθογώνιο.  Νομίζω πως η παρακάτω φωτογραφία μιλάει από μόνη της ! Όμορφος χώρος με λάθος τραπέζι ! 

source

Σημαντική σημείωση: Οι πιο κοινές διαστάσεις στρογγυλών τραπεζιών είναι:  100 (4 άτομα)  | 130  (6 άτομα ) και 160 (8 με 10 άτομα). Αν είσαι σε αναζήτηση του ιδανικού στρογγυλού τραπεζιού για το χώρο σου κλικ εδώ για να δεις τις προτάσεις μας ! (Roundup: στρογγυλές τραπεζαρίες ! )

γ. Τετράγωνα τραπέζια

Τα τετράγωνα τραπέζια (όπως άλλωστε και τα στρογγυλά) ταιριάζουν σε τετράγωνους χώρους ! Η διαφορά είναι πως εδώ θέλουμε χώρο, ένα τετράγωνο τραπέζι καταλαμβάνει πάντα περισσότερο χώρο από όσο νομίζεις και (πίστεψέ με ) τον χρειάζεται προκειμένου να “σταθεί” σωστά !  Πρόκειται σαφώς για μια πολύ σύγχρονη επιλογή, αποπνέει αυστηρότητα και μπορεί να αποτελέσει ένα statement σημείο του σπιτιού μας !  Αν διαθέτεις τον κατάλληλο χώρο και επιθυμείς να δώσεις έναν αέρα επισημότητας στα γεύματα σου τόλμησε το ! Παρακάτω το βλέπουμε στην πιο contemporary εκδοχή του και πολύ σοφά “παντρεμένο” με ένα ολοστρόγγυλο κρεμαστό φωτιστικό ! 

source

δ. Οβάλ τραπέζια

Θα έλεγα πως πρόκειται για την πιο ντελικάτη εκδοχή του ορθογώνιου τραπεζιού ενώ οπτικά δίνει την αίσθηση πως καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Επέλεξέ το για να “σπάσεις” τις ορθές γωνίες του σπιτιού σου….

source

ή για να “συμπληρώσεις” ένα καμπύλο στοιχείο του χώρου σου ! 

source

(τελευταία) Σημαντική σημείωση:

Πριν αποφασίσεις την τελική διάσταση της τραπεζαρίας σου και ανεξάρτητα από το σχήμα του τραπεζιού που θα επιλέξεις υπολόγισε πως πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 70εκ – 80εκ  περιμετρικά του τραπεζιού έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η κίνηση ακόμα και όταν αυτό χρησιμοποιείται.