Αν αγαπάς τα έντονα χρώματα, τα μακρινά ταξίδια, την τέχνη, τα εξωτικά φυτά και τα φθαρμένα ξύλα, τότε ίσως είσαι και εσύ ένας τύπος μποέμ ! Αν πάλι, μαζί με όλα τα προηγούμενα, σου αρέσει να συλλέγεις αντίκες και σουβενίρ, να κάθεσαι σε μαξιλάρες ακουμπισμένες στο δάπεδο και να αγνοείς όλες τις τάσεις και όλους τους κανόνες του εκάστοτε στυλ τότε (ΝΑΙ !) είσαι σίγουρα μποέμ και αυτό (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) αντανακλάται στο χώρο που ζεις.

source

Στη διακόσμηση το boho είναι το στυλ που εκφράζει την πιο ελεύθερη πλευρά του εαυτού μας. Εδώ ότι μας αρέσει ταιριάζει και όλα “πάνε” με όλα, αρκεί να έχουν προσωπικότητα και ιστορία. Ίσως φαντάζει χαοτικό και σίγουρα μπορεί να γίνει φλύαρο ή ακόμα και βαρύ, αλλά αν γίνει σωστά είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το boho θέλει χώρους φωτεινούς και ευρύχωρους που ενεργοποιούν τις αισθήσεις αλλά αποπνέουν ηρεμία.

Παρακάτω τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν (και ορίζουν) ένα bohemian χώρο,  (πάντα) μαζί με τις δικές μας συμβουλές – come on in and make yourself comfortable aura.! 

 

‘Έντονα χρώματα και γεωμετρικά μοτίβα.

Μάλλινα χαλιά (ή κιλίμια) με έντονα μοτίβα (ρόμβοι, ρίγες, τρίγωνα, φλοράλ – όλα παίζουν), μαξιλάρια σε διάφορα σχήματα και χρώματα ή  κεντημένα στο χέρι, over size ριχτάρια  και πλεκτά macrame στους τοίχους ! Στο boho, το σύνθημα είναι ΜΟRE IS MORE, αλλά (ΠΡΟΣΟΧΉ) το παρασύνθημα είναι το λευκό φόντο ! 

source

 

Φυτά εσωτερικού χώρου

Η αγάπη μας για τα φυτά εσωτερικού χώρου (αν έτυχε να ξαναδιαβάσεις αυτό το blog)  ίσως σου είναι γνωστή, και δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω, σε κάθε ευκαιρία, πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στα σπίτια μας. Το boho λοιπόν ζητάει τη φύση στο σαλόνι μας, αν μάλιστα μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε πλεκτά καλάθια από την οροφή ακόμα καλύτερα ! Όταν άλλωστε “παίζεις” με φυτά πάντα κερδίζεις. 

source

 

Χαμηλά έπιπλα και μαξιλάρες στο δάπεδο

Το boho μας θέλει κοντά στη γη ! Βρες μια γωνιά κοντά σε άνοιγμα και ρίξε στο πάτωμα κουβέρτες, κιλίμια, μαξιλάρες και ότι άλλο σε κάνει να νιώθεις άνετα. Όσο πιο πολλά και όσο πιο χρωματιστά τόσο πιο καλά ! 

source

– Λευκό φόντο ΚΑΙ εδώ !  

Ατμοσφαιρικός φωτισμός

Μπορεί ένας πολυέλαιος αντίκα να ταιριάζει “γάντι” στο bohemian στυλ αλλά ποτέ αναμμένος. To boho θέλει χαμηλό φωτισμό, πολλές και μικρές φωτεινές πηγές περιμετρικά του δωματίου, κεριά, φαναράκια και (χριστουγεννιάτικα) λαμπιόνια όλο το χρόνο.

source

 

Πλουραλισμός φυσικών υλικών

Ξύλο, ψάθα, μέταλλα, ύφασμα, δέρμα, καθρέπτες, γυαλί … ναι ! όλα μαζί ! Όπως και στα χρώματα έτσι και στα (φυσικά) υλικά MORE IS MORE ! Και εδώ (πάντα) σε λευκό φόντο !

source

 

Έτσι για την ιστορία….. τι σημαίνει Μποέμ; Η λέξη Mποέμ  ( Bohème στα γαλλικά) σημαίνει κάτοικος της Βοημίας (περιοχή της Τσεχίας) και συνεκδοχικά αυτός που κάνει ζωή τσιγγάνου.

Μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Γάλλοι αποκαλούσαν μποέμ τους τσιγγάνους, γιατί πίστευαν (εσφαλμένα)  πως είχαν έρθει στο Παρίσι μέσω Βοημίας.

Ο όρος μποέμ αλλάζει έννοια στα μέσα του 19ου αιώνα, όπου και χρησιμοποιείται πια  για να χαρακτηρίσει τους φτωχούς, μη συμβατικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες του Παρισιού και τον ανέμελο τρόπο σκέψης και ζωής τους. Τα χαρακτηριστικά των μποέμ ήταν η ξενοιασιά, η διαρκής ευθυμία, η σπατάλη χρημάτων, τα όνειρα για νέα και μεγαλύτερα έσοδα και η αδιαφορία για τους κανόνες και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Τέλος, το 1845, με το δημοφιλές μυθιστόρημα του Ερρίκου Μυρζέ, «Σκηνές μποέμικης ζωή», η λέξη έγινε συνώνυμη με το καλλιτεχνικό ρεύμα της εποχής και έκτοτε χρησιμοποιείται για να προσδώσει αυτή την αίσθηση ελευθερίας και ρομαντισμού όπως ακριβώς την είδαμε και παραπάνω.