Contemporary σημαίνει σύγχρονο και αφορά στο στυλ που αντανακλά την εποχή και τον τρόπο ζωής μας (κυρίως) στις πόλεις.

Κάποιοι, λανθασμένα, το συγχέουν με το μοντέρνο, μοντέρνο όμως είναι το στυλ που αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο και ισχυρό αρχιτεκτονικό κίνημα των αρχών του περασμένου αιώνα με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές. Το contemporary style αφενός έχει επηρεαστεί από το συγκεκριμένο κίνημα αφετέρου είναι σαφέστατα λιγότερο αυστηρό, πολύ πιο “άνετο”, φιλόξενο και “ανεκτικό” στις παρεκτροπές από τους κανόνες. 

Κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014

Η απλότητα, η καθαρότητα των όγκων, οι λιτές γραμμές, τα ουδέτερα χρώματα και οι μαλακές υφές προσδιορίζουν και χαρακτηρίζουν το contemporary style δημιουργώντας χώρους με έμφαση στη δομή, το σχήμα και το φως.

Το contemporary δημιουργήθηκε για να εκφράσει τον τρόπο ζωής στα διαμερίσματα των μεγάλων αστικών κέντρων του δυτικού κόσμου και ακριβώς για αυτό σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στυλ διακόσμησης ! 

Παρακάτω τα πέντε σημεία που κάνουν ένα χώρο σύγχρονο, άνετο και φιλόξενο όπως δηλαδή προστάζει το contemporary ! 

 

Ειδικές κατασκευές και κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι 

Σχεδόν τα πάντα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ειδικά για τον χώρο ακολουθώντας την αρχιτεκτονική του κελύφους.

Το contemporary style αγαπάει τα ενσωματωμένα έπιπλα και τους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους πάντα σε λιτές γραμμές και καθαρή γεωμετρία.

Στον 2ο όροφο της κατοικίας στην Άνοιξη με αφορμή την ανάγκη για ένα χώρο εργασίας, σχεδιάστηκε ένα γραφείο  στη συνέχεια του οποίου η σκάλα ανάβασης προς τη σοφίτα κρύβει συρτάρια και ντουλάπια σχεδιασμένα για πολύ συγκεκριμένες ανάγκες αποθήκευσης (φυσικά) χωρίς πόμολα.

Το contemporary είναι ακριβώς αυτό, ένα στυλ φτιαγμένο στα μέτρα σου !

Κατοικία στην Άνοιξη | do designers 2014

Κατοικία στην Άνοιξη | do designers 2014

 

Ουδέτερα χρώματα & μονοχρωμία στα υφάσματα

 Το λευκό, το μαύρο, το καφέ και το γκρι και είναι η βασική παλέτα του contemporary style !

Οι τοίχοι συνήθως βάφονται λευκοί (ή γκρι) και τα έπιπλα επιλέγονται σε κάποια απόχρωση neutral (γκρι, μπεζ ή γκρεζ), έτσι ο χώρος παραμένει χρωματικά ουδέτερος για να εμπλουτιστεί με κάποιο έντονο (αρχιτεκτονικό) χρώμα όπως το κίτρινο ή το μπλε σε αξεσουάρ ή μικρο-έπιπλα. Τέλος  για να δώσουμε λίγη ένταση, κοντράστ και (γιατί όχι) “δράμα” προσθέτουμε σε μικρές δώσεις το μαύρο, ένα χρώμα που δεν μπορεί να λείπει ! 

Όσο αφορά στα υφάσματα είναι μονόχρωμα και από φυσικά υλικά όπως το μαλλί και το βαμβάκι, prints, floral η ακόμα και γεωμετρικά μοτίβα αποφεύγονται.

Διαμέρισμα στην Κυψέλη | do designers 2017

 

Κρυφοί φωτισμοί και “αρχιτεκτονικά” σποτ

Στο contemporary style οι φωτεινές πήγες τοποθετούνται στρατηγικά έτσι ώστε να φωτίζουν συγκεκριμένα σημεία με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι δηλαδή διακοσμητικά αξεσουάρ αλλά “δομικά” στοιχεία του χώρου που εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό.

Σποτ οροφής και κρυφοί φωτισμοί είναι τα συνήθη “εργαλεία” που μας βοηθούν να εστιάσουμε και να κατευθείνουμε το μάτι εκεί που θέλουμε.

Κατοικία στα Βριλίσσια | do designers 2016

 

Φυσικά υλικά σε ματ φινίρισμα

Όσο αφορά στα υλικά, το contemporary αγαπάει το  ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί, το τσιμέντο αλλά και τα πιο νέα υλικά όπως το corian και την τσιμεντοκονία. Συμπληρωματικά αναδεικνύει  τα μεγάλα πλακάκια και τις λακαριστές επιφάνειες πάντα (ή σχεδόν πάντα) σε ματ ή σατινέ φινιρίσματα.

Κατοικία στην Αγία Παρασκευή | do designers 2014

 

Διακόσμηση σε μίνιμαλ ύφος

Το σύνθημα όσο αφορά στην διακόσμηση δεν είναι άλλο από το less is more ! 

Βιβλία, πολλά βιβλία, και αντικείμενα τέχνης τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνονται στον χώρο σαν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.

Κατοικία στην Άνοιξη | do designers & grafeio 3 2014

Τέλος ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του contemporary είναι πως εξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς ακολουθώντας τους ρυθμούς της ζωής στην πόλη, δεν είναι δηλαδή ένα στυλ στατικό αλλά ένα στυλ φτιαγμένο για να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας !