Καθρέφτης … η ιστορία του μακρινή αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρώτος καθρέφτης, σύμφωνα με τον μύθο του Νάρκισσου, ήταν το νερό.

Σήμερα, αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο διακόσμησης, που προσδίδει στον χώρο κομψότητα, “άνεση”, αλλά και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ (για πολλούς) η φιλοσοφία του περιστρέφεται γύρω από τις αρχές του feng shui.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις τάσεις στη διακόσμηση που επιλέξαμε για το 2017.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διακόσμηση, αφενός γιατί χαρίζει φως και βάθος, αφετέρου γιατί έχει τη μοναδική δυνατότητα να επαναπροσδιορίζει τα όρια ενός χώρου  !

source

Kαθρέφτης ..στην είσοδο

Η είσοδος είναι ο χώρος που αντανακλά όχι μόνο την ενέργεια του χώρου μας αλλά και της προσωπικότητάς μας, προϊδεάζοντας τον επισκέπτη για την εικόνα ολόκληρου του σπιτιού.

Τοποθέτησε έναν  εντυπωσιακό, υπερμεγέθη καθρέφτη, πάνω σ’ ένα απλό έπιπλο εισόδου, όπως μια κονσόλα, και στόλισε το μ’ ένα βάζο με λουλούδια ή μερικά κεριά (αν είσαι οπαδός του feng shui σιγουρέψου πως ο καθρέφτης δεν αντανακλά κάποια πόρτα ή παράθυρο). Αμέσως, θα έχεις περισσότερο φως, ζεστασιά, θετική ενέργεια και άνεση, στοιχεία που μεταφέρονται σε ολόκληρο το σπίτι.

Κατοικία στη Γλυφάδα | do designers 2017

Τip:

Για την είσοδο επέλεξε έναν καθρέφτη στρογγυλό. Προσδίδει μια αίσθηση οικειότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη ροή του χώρου.

 

Καθρέφτης.. στο επίκεντρο

Αν θες να τραβήξεις όλα τα βλέμματα στον καθρέφτη, επέλεξε έναν ολόσωμο και ακούμπησέ τον στο δάπεδο, δίνοντάς του μια ελαφριά κλίση !  

Είναι μια πολύ απλή και έξυπνη ιδέα για να δώσεις μια νότα πολυτέλειας, να τονίσεις ένα έπιπλο ή μια γωνιά  και να κάνεις τον χώρο να μοιάζει πολύ μεγαλύτερος.

source

source

Τip:

Στο υπνοδωμάτιο ακούμπησε έναν ολόσωμο καθρέφτη πίσω από το κομοδίνο και μετέτρεψέ τον σε κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο της κρεβατοκάμαράς σου.

 

Καθρέφτης – μεγεθυντικός φακός

Αν έχεις ένα μικρό ή στενό και σκοτεινό σημείο στο σπίτι σου, όπως έναν διάδρομο ή ένα χολ, δεν έχεις παρά να επενδύσεις τον τοίχο με καθρέφτη !

Το αποτέλεσμα θα σε ξαφνιάσει, αφού ο χώρος θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερο φως. Τα όρια του χώρου θα αρχίσουν να χάνονται και πάντα θα έχεις την ψευδαίσθηση πως είναι μεγαλύτερος.

source

Τip:

Φώτισε τον καθρέφτη περιμετρικά, όπως στην παραπάνω φωτογραφία, για να προσθέσεις ένταση και “δράμα” στους πιο “αδιάφορους” χώρους.

 

Καθρέφτης – έργο τέχνης

Ως καθαρά διακοσμητικό αντικείμενο ο καθρέφτης ενίοτε ισοδυναμεί με ένα έργο τέχνης και μπορεί να αντικαταστήσει ένα κάδρο ή έναν πίνακα.

Ένας μεγάλος καθρέφτης ή ακόμα και μια σύνθεση από μικρότερους είναι μια πολύ ωραία ιδέα, που θα δώσει στυλ στον χώρο σου.

Γέμισε λοιπόν τους κενούς τοίχους με καθρέφτες, παίξε με τα σχήματα και τα μεγέθη και φτιάξε το δικό σου έργο τέχνης.

source

Καθρέφτης πάνω σε … «καθρέφτη»

Το συγκεκριμένο τέχνασμα μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρό.

Αν έχεις μια μεγάλη επιφάνεια καθρέφτη ή τζαμαρίας που δεν θες να κλείσεις, αλλά δεν θες και να αφήσεις εκτεθειμένη κρέμασε μπροστά της έναν καθρέφτη !

Η τοποθέτηση ενός καθρέφτη πάνω σε τζάμι ή άλλο καθρέφτη, βοηθά το μάτι να συγκεντρώνεται στο χώρο που βρίσκεται και το αποτρέπει απ’ το να «σκορπίζεται» έξω από αυτόν. 

source

Καθρέφτης – όριο

Ένα ακόμα ενδιαφέρον τέχνασμα που δίνει μια νέα διάσταση στο χώρο είναι ο καθρέφτης – όριo. Φαινομενικά διαχωρίζει, στην πραγματικότητα όμως ενώνει οπτικά, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χώρου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ολόσωμο καθρέφτη ή μικρότερους στη σειρά. Στην αρχή ίσως μπερδευτείς, καθώς θα έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις το χώρο διασπασμένο. Μόλις όμως το συνηθίσεις, θα έχεις «δημιουργήσει» έναν μεγαλύτερο χώρο μέσα από ένα πολύ ιδιαίτερο “παιχνίδισμα”.

source

Συνοψίζοντας, οι καθρέφτες μπορούν να τοποθετηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε όλους τους χώρους του σπιτιού.  Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που δεν έχουν πολύ φυσικό φωτισμό, και αφιέρωσε χρόνο,ώστε να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.

Ας μην ξεχνάμε, πως, σύμφωνα με τα παραμύθια, ο καθρέφτης αποτελεί αντικείμενο με «μαγικές» ιδιότητες. Πειραματίσου και εμπιστεύσου τον «μαγικό» καθρέφτη και θα δεις τον χώρο σου να μεταμορφώνεται !


Κείμενο: Μυρτώ Τεμπελοπούλου