Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, και δεδομένου πως οι ανάγκες μας για αποθηκευτικούς χώρους (σχεδόν) πάντα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, η αποθήκευση έχει γίνει μέρος της διακόσμησης του σπιτιού ή του γραφείου μας.  

Και ενώ ο καθένας μας έχει διαφορετική ανάγκη διαχείρισης του χώρου, όπως για παράδειγμα οι “βιβλιοφάγοι” που διαρκώς ψάχνουν νέες γωνιές για τα βιβλία που προσθέτουν στη συλλογή τους ή οι γονείς που δεν σταματούν να μαζεύουν τα παιχνίδια των παιδιών τους,  νομίζω πως το ζητούμενο είναι πάντα ένα: εύκολα προσβάσιμοι χώροι για να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τα αντικείμενά μας, να τα βλέπουμε και να τα χρησιμοποιούμε ανά πάσα στιγμή ! 

Παρακάτω μερικές φρέσκες ιδέες για να δεις την αποθήκευση με άλλο μάτι και (γιατί όχι) να δώσεις (οριστικό) τέλος στην ακαταστασία που τόσο σε ταλαιπωρεί !

Σκέψου οριζόντια

Δημιούργησε επίπεδα και μετέτρεψέ τα σε αποθηκευτικούς χώρους που θα οργανώσουν οριζόντια το χώρο σου. Είναι μια πρωτότυπη ιδέα που δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο !

Στο υπνοδωμάτιό σου, για παράδειγμα, ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για το στρώμα, ενώ μπορεί να κρύψει άνετα ντουλάπια και συρτάρια.

source

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε πως το δάπεδο λειτουργεί σαν “κρυφή” ντουλάπα με άπλετο χώρο αποθήκευσης ! Ίσως δεν είναι για τα πιο καθημερινά σου αντικείμενα, αλλά μπορώ να σκεφτώ πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν σε αυτά τα ευρύχωρα ντουλάπια ! 

 

source

Εκμεταλλεύσου τη σκάλα 

Αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις σκάλα σπίτι σου, εκμεταλλεύσου τον κενό χώρο που αφήνει από κάτω για να δημιουργήσεις ντουλάπια και συρτάρια σύμφωνα με τις ανάγκες σου ! 

source

Αν πάλι είσαι από τους ακόμα πιο τυχερούς και μπορείς να σχεδιάσεις τη σκάλα σου από την αρχή, τότε έχουμε μια ίδεα που ίσως σου φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα:  Μετέτρεψε τα πατήματα της σκάλας σε συρτάρια και έτσι θα έχεις από έναν ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο σε κάθε σκαλί !  Αυτό ακριβώς κάναμε στην κατοικία στην Άνοιξη. 

Kατοικία στην Άνοιξη | do designers 2014

Τip:

Για να δώσεις ακόμα περισσότερη έμφαση βάλε χρώμα στις μετόπες των συρταριών για να τα τονίσεις περισσότερο και να κάνεις ένα όμορφο παιχνίδισμα με τη σκάλα.

Τέλος, αν έχεις μια σκάλα “ελεύθερη” στο χώρο, μπορείς να τοποθετήσεις ράφια για βιβλία στην προέκταση των πατημάτων της και να δώσεις ένα ιδιαίτερο στυλ, αφήνοντας το χώρο να “αναπνέει”.

source

Δες τα κεντρικά στοιχεία του χώρου σου με άλλο μάτι 

Διάλεξε από ένα κεντρικό στοιχείο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, όπως το κρεβάτι, τον καναπέ ή (ακόμα και) τη μπανιέρα και μετέτρεψέ το σε αποθηκευτικό χώρο.

Στο υπνοδωμάτιο αξιοποίησε το κρεβάτι για να αποθηκεύσεις ό,τι σου είναι απαραίτητο και άσε τον υπόλοιπο χώρο ελεύθερο να ρέει.

source

Τip:
Mια στενή (και κομψή) κατασκευή στο προσκέφαλο του κρεβατιού σου μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή αποθήκευσης κλέβοντας μόνο λίγα εκατοστά από το χώρο σου. 

Στο χώρο διημέρευσης μια σύγχρονη εκδοχή του καθιστικού ή της τραπεζαρίας είναι η χρήση πάγκου αντί για καναπέ.

Ο πάγκος (δεν είναι πάντα άβολος αν αυτό σκέφτεσαι) προσδίδει οικειότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος.

source

Δημιούργησε ελεύθερα, διακοσμητικά αντικείμενα αποθήκευσης 

Κρεμάστρες:

Είναι κομψές και ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στην είσοδο του σπιτιού, όσο και στο υπνοδωμάτιο, όπου μπορείς να κρεμάς τα ρούχα σου πολύ εύκολα για να μην τα πετάς όπου βρεις.

source

Κουτιά, μπαούλα, καλάθια:

Είναι μια εύκολη και οικονομική λύση, ειδικά αν έχεις μικρό σπίτι.

Στην αγορά θα τα βρεις σε διάφορα μεγέθη και χρώματα και μπορείς να δημιουργήσεις ωραίες συνθέσεις βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο ή απλά σκορπίζοντάς τα στο χώρο. Είναι όμορφα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διακοσμητικά αντικείμενα, ενώ μπορούν να κρύψουν μέσα τους όλη την ακαταστασία ! 

source

Ράφια:

Σε έναν τοίχο, τοποθέτησε, αντί για πίνακα, μερικά ράφια και στόλισέ τα με φυτά, βιβλία ή ό,τι άλλο επιθυμείς.

Είναι ανάλαφρα, δεν επιβαρύνουν το χώρο και βάζουν σε τάξη όλα τα μικροπράγματα.

Διαμέρισμα στην Παλλήνη | do designers 2017

Σκέψου κατακόρυφα

Για το τέλος αφήσαμε τον πιο κλασικό αποθηκευτικό χώρο, αυτόν που όλοι γνωρίζουμε, τη ντουλάπα !  Όλοι (ή σχεδόν όλοι) διαθέτουμε, πόσοι όμως την αξιοποιούμε σωστά;

Η σωστή οργάνωση μιας ντουλάπας δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί αρκετή σκέψη, οργάνωση αλλά και τη δημιουργία ποικίλλων επιμέρους χώρων. 

Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που σου προσφέρουν τα ρυθμιζόμενα συρτάρια, τα ράφια αλλά και οι κρεμάστρες για να δημιουργήσεις μεγαλύτερους ή μικρότερους χώρους που θα σου επιτρέψουν να βρίσκεις αμέσως αυτό που ψάχνεις, διατηρώντας ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα.

Στην αγορά θα βρεις πλήθος αξεσουάρ για κάθε αντικείμενο, επέλεξε αυτά που σου ταιριάζουν και εξόπλισε τη ντουλάπα σου αναλόγως ! Δε θα το μετανιώσεις !

source

Μήπως άρχισες να βλέπεις την αποθήκευση με άλλο μάτι; Περιμένουμε τα σχόλια σου ! 


Κείμενο: Μυρτώ Τεμπελοπούλου