Για εμένα η αρχή του χρόνου είναι ο Σεπτέμβριος μαζί με το σχολείο ! Όταν έχεις παιδιά ο χειμώνας ξεκινάει πιο νωρίς ! Η επιστροφή στην καθημερινότητα του σχολείου επιφέρει αλλαγές στον τρόπο σκέψης τους και στις ανάγκες τους, καθώς κάθε χρόνος είναι διαφορετικός.

Το παιδικό υπνοδωμάτιο είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού μας που αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι ο ιδιοκτήτης του (τα παιδιά μας) μεγαλώνουν..!

Με βάση τα παραπάνω αποφάσισα να σας δείξω την μεταμόρφωση ενός παιδικού δωματίου. Η πελάτισσά μας (και φανατική μας ακόλουθος!!) ακούει τις ανάγκες του παιδιού της και ζητάει την βοήθειά μας για οποιαδήποτε αλλαγή.

Ας δούμε μαζί, τι της προτείναμε…

ΚΑΤΟΨΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αυτή την  περίπτωση ο χώρος διαβάσματος  είναι διαφορετικός από το χώρο του υπνοδωματίου. Σχεδιάσαμε και τους δυο χώρους σε κάτοψη με σκοπό να βρούμε την κατάλληλη θέση για τα έπιπλα.  

Εν συνεχεία αποφασίσαμε τι ύφος θέλαμε να δώσουμε.

                      

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα άνετο γραφείο για τον μικρόμας μαθητή στο οποίο μπορούνε να κάτσουν δύο άτομα (γιατί το διάβασμα θέλει δύο..!) ήταν η καλύτερη δυνατή λύση.

Η ιδέα να στερεώσουμε δύο  μεγάλες επιφάνειες παράλληλες με το δάπεδο μας άρεσε από την αρχή. Η στήριξή τους αποτέλεσε ένα στοίχημα καθώς δεν θέλαμε να υπάρχουν κάθετα στηρίγματα (πόδια). Η ανάρτηση με συρματόσχοινο στην αριστερή πλευρά βοήθησε στην υλοποίηση, αλλά παράλληλα δημιούργησε και ένα ωραίο διακοσμητικό στοιχείο. Ο ενδιάμεσος χώρος  των δυο επιφανειών χωρίστηκε κάθετα με στηρίγματα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή, πράγμα το οποίο αξιοποιήθηκε αφού τοποθετήθηκαν τετράδια και χαρτιά.

Τέλος, πλαισιώσαμε με ράφια και κουτιά τον περιμετρικό χώρο για να τοποθετήσει τα βιβλία του και τα αντικείμενά του οδηγώντας τον στο να τα κατηγοριοποιήσει.

                                                                                                        Επιλογή υλικών

           

TIPS: Το βερνίκι παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς αλλάζει το χρώμα στην ξυλεία.

ΥΛΙΚΑ

Ο συνδυασμός ξύλου (masif) και λαμαρίνας έδωσε ένα νεανικό (και όχι παιδικό) στυλ, προσδιορίζοντας έμμεσα ότι ο χώρος  ανήκει σε ένα αγόρι. Οι λεπτομέρειες της κατασκευής (σόκορο ξύλου- λαμαρίνα ηλεκτροστατικά βαμμένη) αναδεικνύουν τα υλικά τονίζοντας τον λόγο που επιλέχθηκαν.

Το ξύλο αποτελεί ένα διαχρονικό στοιχείο της διακόσμησης  δίνοντας φινέτσα και ζεστασιά. Το μέταλλο από την άλλη είναι αδρό και σκληρό σαν υλικό, αλλά ”ζεσταίνει” ακόμα περισσότερο το ξύλο. Στην κατασκευή το σόκορο της λαμαρίνας , καθώς είναι πιο λεπτό λεπτό από το ξύλο, δημιουργεί μια ωραία αντίθεση χωρίς να δίνει όγκο.

TIP: Η ταπετσαρία με γεωμετρικό μοτίβο αποτελεί μια σίγουρη επιλογή χωρίς να κουράζει 

                             

TIPS: Benjamin Moore hamilton blue ext RM – GREY 2134-60

ΧΡΩΜΑ

Άλλο βασικό θέμα είναι η επιλογή του χρώματος. Διαλέγουμε με προσοχή την χρωματική μας παλέτα και κινούμαστε με βάση αυτήν.

Το χρώμα πρέπει να είναι συνδετικό για τα διακοσμητικά μας αντικείμενα και τα έπιπλα. Στο συγκεκριμένο project κινηθήκαμε σε τόνους γκρι-μπλε για να δημιουργήσουμε ένα χώρο χωρίς αντιθέσεις. Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζουμε το  μάτι και δημιουργούμε  τον κατάλληλο καμβά για διάβασμα και ξεκούραση.

Πινελιές χρώματος επιλέχθηκαν στο roman του παραθύρου έτσι ώστε το κροκί να ενώνεται με το έντονο φως  και να δημιουργεί μια γλυκιά απόχρωση, καθώς και στα διακοσμητικά μαξιλάρια και ριχτάρια.

         

TIPS: επιλέξτε το βασικό χρώμα και δοκιμάστε σε καρτελάκια τους υπόλοιπους χρωματισμούς πριν βάψετε σε μεγάλη επιφάνεια.

source pin

Style it yp

Ήρθε η ώρα για το styling ! Χαλιά – κουρτίνες – μαξιλάρια – ταπετσαρίες κ.τ.λ. πρέπει να τοποθετηθούν με προσοχή γιατί εκτός από διακοσμητικά στοιχεία, προσθέτουν χαρακτήρα και αναδεικνύουν την υπόλοιπη κατασκευή.

Η ταπετσαρία αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ραντεβού μιας και έπρεπε να συνδυάζει τον δυναμισμό των υλικών με την διαχρονικότητα που θέλαμε για το τελικό αποτέλεσμα. Τα γεωμετρικά μοτίβα που ξεθωριάζουν έδωσαν ένα δυναμικό αποτέλεσμα που εντυπωσίασε και τον μικρό μας φίλο!

  

TIPS: Το σχέδιο της ταπετσαρίας τυπώθηκε με τον κωδικό χρώματος που επιλέξαμε εμείς για να ταιριάζει με αυτό του τοίχου.

last but no least

Κλείνοντας θέλω να τονίσω την σημασία που πρέπει να δώσουμε στο φωτισμό. Επιλέξτε πολλές και μικρές φωτιστικές πηγές για να πλαισιώσουν το κεντρικό φωτισμό, γιατί το βασικό συστατικό για το διάβασμα αλλά και την χαλάρωση είναι το φως. Η επιγραφή neon φωτίζει το παιδικό δωμάτιο με αρκετό φως, θυμίζοντάς παράλληλα στον νεαρό μας μαθητή να μην τα παρατάει ποτέ ! Καλή σχολική χρονιά!