Η επερχόμενη ανακαίνιση ενός λουτρού συνήθως προκαλεί στρες. Οι αποξηλώσεις και τα υδραυλικά είναι βρώμικες δουλειές για ένα κατοικημένο σπίτι και η αναστάτωση που μπορεί να φέρουν πολύ συχνά αποτρέπει τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχει όμως τρόπος να ανανεώσεις το wc ή το λουτρό χωρίς να ξηλώσεις τίποτα και ο τρόπος λέγεται πατητή τσιμεντοκονία.

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα  ρευστό υλικό το οποίο μας επιτρέπει να δημιουργούμε λείες επιφάνειες με καλή αντοχή χωρίς αρμούς  σε δάπεδα & τοίχους, εσωτερικών & εξωτερικών χώρων.

Η σύσταση του συνήθως αποτελείται από θηραϊκή γη, χαλαζιακή άμμο, υδραυλικό ασβέστη και νερό.

Η ανάμιξη αυτών των υλικών μας δίνει ένα ισχυρό και οικολογικό κονίαμα με μεγάλη αντοχή, το οποίο με την πρόσμιξη χρώματος  (κεραμάλευρο) μπορεί να πάρει ότι χρώμα θέλουμε. Στην συνέχεια και με την κατάλληλη κρυσταλλοποίηση με βερνίκι πολυουρεθάνης ενός συστατικού καθίσταται πλήρως αδιάβροχο. 

Η πατητή τσιμεντοκονία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε υπόστρωμα, όπως πλακάκι, μάρμαρο, μπετό, γυψοσανίδα κτλ. χωρίς να γίνει αποξήλωση αυτού, ενώ το πάχος εφαρμογής της είναι μόλις 3-4 χιλιοστά.

 

Στην ανακαίνιση του WC των ξένων της κατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια προτείναμε την λύση της πατητής τσιμεντοκονίας προκειμένου να αποφύγουμε τις πολλές οικοδομικές εργασίες. 

Το υπόστρωμα της πατητής (εδώ, τα υφιστάμενα πλακάκια) παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή εφαρμογή του υλικού. Πριν προβείς σε οποιαδήποτε απόφαση το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να το ελέγξει με προσοχή και υπευθυνότητα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και αφού τα πλακάκια ελέγχθηκαν ένα προς ένα, αποφασίστηκε να μην ξηλωθούν. Κάποια που είχαν κουφώσει αφαιρέθηκαν προσεχτικά πριν στοκαριστούν οι αρμοί και ντυθούν με πλέγμα (το πλέγμα βοηθάει στη καλύτερη εφαρμογή  του υλικού και την αντοχή του στο χρόνο).

Σε αυτό το WC επιλέξαμε να συνδυάσουμε την τσιμεντοκονία με πλακάκια μεγάλης διάστασης τύπου carrara με τα οποία ντύσαμε τον τοίχο γυψοσανίδας που δημιουργήσαμε τόσο για να κρύψουμε το εντοιχισμένο καζανάκι όσο και για να φωτίσουμε έμμεσα τον χώρο.

Για τον νιπτήρα δημιουργήσαμε ένα ράφι από κόντρα πλακέ θαλάσσης το οποίο και επίσης ντύσαμε με πατητή τσιμεντοκονία.

Σημαντική σημείωση:

Σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως μπορεί να είναι το WC των ξένων, η ενιαία επιφάνεια χωρίς αρμούς, που προσφέρει η τσιμεντοκονία, δημιουργεί την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. 

Πριν αποφασίσεις να βάλεις την τσιμεντοκονία και στο δικό σου σπίτι έχε υπόψιν σου τα εξής: 

Η αντοχή της τσιμεντοκονίας σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την αντοχή που μπορεί να έχει ένα γρανιτοπλακάκι.  Φθείρεται και χαράσσει σχετικά εύκολα όπως ένα ξύλινο δάπεδο. Για αυτό και πολλές φορές αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε σε δάπεδα.

Καθώς η τεχνική τοποθέτησης της είναι απολύτως χειροποίητη καμία επιφάνεια δεν είναι ίδια με την άλλη και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

Η σύσταση του υλικού και η τεχνική εφαρμογής της πατητής τσιμεντοκονίας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και είναι πολύ σημαντική η επιλογή της εταιρίας με την οποία θα συνεργαστείς.  

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που μπορεί να πάρει ότι μορφή θελήσουμε και να συνδυαστεί άψογα με άλλα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το μάρμαρο αλλά και οποιοδήποτε πλακάκι.