Κάθε μέρα σχεδιάζουμε κουζίνες, μικρές, μεγάλες, με χρώμα ή χωρίς, από ξύλο, λάκα ή μέταλλο.

Aγαπάμε να φτιάχνουμε χειροποίητες κουζίνες έτσι ώστε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των διαστάσεων, των υλικών, των χρωμάτων και των λεπτομερειών, για αυτό όμως θα μιλήσουμε εκτενώς μια άλλη φορά. 

Το σημερινό θέμα είναι οι τάσεις που υιοθετήσαμε τα τελευταία χρόνια και πως τις εφαρμόσαμε στις κουζίνες που σχεδιάσαμε.  

ΔΙΧΡΩΜΙΑ

Γιατί τα πάνω με τα κάτω ντουλάπια να είναι στο ίδιο χρώμα ή υλικό;

Στην κουζίνα της κατοικίας στο Διόνυσο, τα πάνω ντουλάπια βάφτηκαν λάκα, λευκή γυαλιστερή, για να εξαφανιστούν, ενώ τα κάτω έγιναν ξύλινα σε ζεστή απόχρωση φυσικής δρυός, για να έρθουν σε αντίθεση με το ψυχρό μαρμάρινο δάπεδο. 

κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014

To κλειδί για μια πετυχημένη δίχρωμη κουζίνα είναι το εξής:

Είτε τα πάνω, είτε τα κάτω ντουλάπια πρέπει να είναι σε ουδέτερη απόχρωση και το χρώμα του πάγκου θα πρέπει να είναι τονικά  πολύ κοντά – ή ανάμεσα –  στα 2 χρώματα. 

source

ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ

H ταπετσαρία σαν τρόπος διακόσμησης έρχεται και φεύγει από το προσκήνιο τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα έχει επανέλθει δυναμικά  μπαίνοντας και στην κουζίνα.

Στην κατοικία στη Βούλα  διαλέξαμε ένα θέμα που θυμίζει δάσος από τη συλλογή της wall&deco και τo τοποθετήσαμε στο βάθος της κουζίνας ακριβώς δίπλα στο τραπέζι του πρόχειρου φαγητού.

Αμέσως ο χώρος έγινε πιο ενδιαφέρον, ζέστανε και ζωντάνεψε.

κατοικία στη Βούλα | do designers 2015

Δοκίμασε το και στη δική σου κουζίνα, είτε στον πιο άχαρο και σκοτεινό τοίχο του χώρου είτε πάνω από τα χαμηλά ντουλάπια. 

Και στις 2 περιπτώσεις τόλμησε ένα ιδιαίτερο σχέδιο μεγάλης κλίμακας και μη φοβηθείς ένα έντονο ή σκούρο χρώμα.

source

ΧΡΩΜΑ

Μετά από πολλά χρόνια με λευκές και ξύλινες κουζίνες, το χρώμα είναι και πάλι εδώ. Βάψε  λάκα ή  ριπολίνη νερού  σε έντονο ή παλ χρώμα – μπλε – πράσινο – κίτρινο, όλα παίζουν – και ανανέωσε τον χώρο σου.

Στο διαμέρισμα στην Ακρόπολη που σχεδιάσαμε για ένα νέο ζευγάρι διαλέξαμε το μπλε. Μπλε ντουλάπια κουζίνας και για μεγαλύτερη έμφαση και βάθος μπλε – πιο σκούρος –  τοίχος.

Για τα ντουλάπια διαλέξαμε το ral – 5019 και για τον τοίχο το hudson gray της benjamin moore.

 

διαμέρισμα στην Ακρόπολη | do designers

Για τον πάγκο και την πλάτη της κουζίνας, προτίμησε φυσικά υλικά όπως το ξύλο ή το μάρμαρο.

Θυμήσου πως το χρώμα αλλάζει εύκολα και σχεδόν ανέξοδα αλλά κανε δείγμα πριν πάρεις την τελική απόφαση. Τα χρώματα μπορεί να αλλάξουν πολύ από χώρο σε χώρο. Ένα χρώμα που σου άρεσε πολύ στο σπίτι ενός φίλου μπορεί στο δικό σου να μοιάζει τελείως διαφορετικό. 

source

ΑΝΟΙΞΕΙΔΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣ, ΠΛΑΤΗ Ή ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ

Ποιος δεν έχει ζηλέψει μια επαγγελματική κουζίνα; Οι ανοξείδωτες επιφάνειες φέρνουν κάτι το επαγγελματικό στην κουζίνα και μας αρέσει. Δεν είναι για όλα τα σπίτια, αλλά όταν εφαρμοστεί σωστά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. 

Στην κατοικία στην Άνοιξη επιλέξαμε ανοξείδωτο πάγκο και πλάτη της εταιρίας varenna  σε συνδυασμό με ανοξείδωτες συσκευές της gaggenau.

κατοικία στην ‘Ανοιξη | do designers 2013

Σημαντική σημείωση: 

Αυτό το τόσο ψυχρό υλικό θέλει κοντά του ζεστούς τόνους και “ζεστά” υλικά για να αναδειχθεί και να μην μοιάζει βγαλμένο από το χειρουργείο.

Αν το επιλέξεις γα πάγκο ή πλάτη συνδύασέτο με ξύλινα ντουλάπια – στην κουζίνα της κατοικίας της Άνοιξης το συνδυάσαμε με ξύλο τικ και νομίζω πως “δούλεψε” πολύ σωστά. Επίσης θυμήσου πως το ανοξείδωτο χαράσσει και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί δεν το προτιμούν.

Αν το επιλέξεις για τα ντουλάπια σου, βάψε τους τοίχους στο χρώμα της άμμου και για να δώσεις ζωή άφησε ανοιχτά τα ψηλά ντουλάπια.

source

ΡΕΤΡΟ 

Όταν ο χώρος το ζητάει επιλέγουμε ταμπλάδες σε γήινα χρώματα, ξύλινες λεπτομέρειες και ρετρό πόμολα ! 

Στην κατοικία στο Νέο Ψυχικό επιλέξαμε αυτό το στυλ μιας και ταίριαζε με το όλο ύφος του σπιτιού.

Για τα κάτω ντουλάπια και την τροφοθήκη, διαλέξαμε πορτάκια με ίσιο τετραγωνισμένο ταμπλά – 7εκ περιμετρικά, αλλά στα πάνω ντουλάπια αφαιρέσαμε τους ταμπλάδες για να τα ελαφρύνουμε.

Όλα θα βαφτούν με το υπέροχο north hampton beige της benjamin moore

Ο πάγκος θα μένει ουδέτερα λευκός αλλά η πλάτη θα επενδυθεί με μάρμαρο carrara σε στενές λωρίδες (8χ40) για να δώσει μήκος και μοτίβο.

 

κατοικία στο Νέο Ψυχικό | do designers 2016

Aν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις αυτό το στυλ έχε στο μυαλό σου τα εξής: 

Συνδυάζεται πολύ ωραία με ένθετους μαρμάρινους νεροχύτες, μαρμάρινους ή ξύλινους πάγκους, τσιμεντοπλακάκια στο δάπεδο και ταπετσαρίες στους τοίχους.

Για να μην σε κουράσει η επανάληψη των ταμπλάδων τα ψηλά ντουλάπια καλό είναι να διαφοροποιηθούν είτε με ίσια πορτάκια, είτε με τζαμωτά είτε με ανοιχτά ράφια ή κουτιά. 

source

 

* Η κατοικία στη Βούλα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ναταλία ΚοκοσαλάκηΦωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

* Η κατοικία στην Άνοιξη σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο 3