Ο φωτισμός είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της εσωτερικής διακόσμησης καθώς τόσο η επιλογή του φωτιστικού σώματος, όσο και η επιλογή της καθεαυτής πηγής του φωτός (λαμπτήρας ,watt, θερμοκρασία κ.α.) αποτελούν μια απαιτητική πρόκληση για διακοσμητές και αρχιτέκτονες.Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως μπορείς να διαχειριστείς όλη την αίσθηση του σπιτιού σου τοποθετώντας το κατάλληλο φωτιστικό στην κατάλληλη θέση.

Σε κάθε χώρο που σχεδιάζουμε επιλέγουμε με προσοχή το φωτιστικό που θα συνδυάσει τα παραπάνω και θα ταιριάξει αισθητικά με το ύφος μας.

Όπως σε όλους τους τομείς του design , έτσι και οι εταιρείες φωτιστικών ακολουθούν τις αλλαγές και εξελίσσουν τα προϊόντα τους όχι μόνο με γνώμονα τις τάσεις αλλά και με βάση τις συνεχείς τεχνολογικές αλλαγές.Οι επιλογές πολλές, με αναφορά σε στυλ Art Deco, Scandinavian, Mid Century modern ,vintage και ούτω καθ’εξής. Παρόλο που το 2018 δεν θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο προσκήνιο, στην βόλτα μας στο κατάστημα του Βαγγέλη Ντουρουντάκη PLACED επιλέξαμε τα φωτιστικά που, κατά τη γνώμη μας, εκφράζουν την τάση του σήμερα ! Ας δούμε λοιπόν τι σας προτείνουμε για το 2018 … και όχι μόνο !

RATTAN & BAMBOO

our choice !

1. Black out by Karman Italia 

Το συγκεκριμένο φωτιστικότης Karman έχει πολύ ενδιαφέρουσα πλέξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. 

Η Karman, μια εξαιρετική εταιρεία με μεγάλη ποικιλία φωτιστικών, βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και σίγουρα στην βόλτα σας στο PLACED θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο κατάλογό της !

 Σημαντική σημείωση:

Η ψάθα και το μπαμπού έχουν αποτελέσει μέρος του εσωτερικού σχεδιασμού κατοικιών για αιώνες.

Συνήθως υποβιβασμένα σε έπιπλα εξοχικών κατοικιών, οι φυσικές ίνες παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια με διαφορετική μορφή, αυτή των φωτιστικών.

Πρόκειται για κομμάτια εκπληκτικά ευπροσάρμοστα που συνεργάζονται σε παραδοσιακούς, μοντέρνους και μποέμ χώρους ενώ ταυτόχρονα είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε υφή και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 

Οι εταιρείες πρόσφατα ενσωμάτωσαν αυτή την τάση με απροσδόκητη απήχηση!

MODERN CHANDELIER

our choice !

2. Tribes chandelier by TossB 

Το συγκεκριμένο φως το ερωτευτήκαμε αφού καταφέρνει να συνδυάσει πολλά !

Φινέτσα, λιτότητα και σωστό φως, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα ιδανικό κομμάτι για την τραπεζαρία σας. Το μέταλλο σε συνδυασμό με το χρυσό καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς σε θέμα διαχρονικότητας,

Η TossB παρουσιάζει μεγάλη γκάμα φωτιστικών τόσο για επαγγελματικούς όσο και οικιακούς χώρους. 

Σημαντική σημείωση:

Οι πολυέλαιοι εξελίχθηκαν από κηροπήγια και εφευρέθηκαν κατά τη μεσαιωνική εποχή.

Οι κλασσικοί πολυέλαιοι φωτίζουν ένα δωμάτιο με ‘διαθλασμένο φως’, ενώ οι σύγχρονοι πολυέλαιοι διακρίνονται για το μινιμαλιστικό τους σχέδιο, που δεν περιέχει πρίσματα και φωτίζει ένα δωμάτιο με άμεσο φως από τους λαμπτήρες ή εξοπλισμένο με ημιδιαφανές γυαλί. Συμπληρωματικά έχουν εκσυγχρονισμένο σχεδιασμό που χρησιμοποιεί LEDs και συνδυάζει στοιχεία κλασσικών και σύγχρονων σχεδίων. 

CONCRETE

our choice !

3. Aplomb by Foscarini 

Δυνατό (σχεδιαστικά) φωτιστικό από μια κορυφαία εταιρεία στο χώρο του design. Η Foscarini φρόντισε να συνδυάσει ένα από τα πιο δυναμικά υλικά, αυτό του σκυροδέματος- σε ένα λιτό φωτιστικό. Ο συνδυασμός των γκρι αποχρώσεων του μπετόν μαζί με το μαύρο τελείωμα δίνει την δυνατότητα να σταθεί σε διάφορους χώρους και ταυτόχρονα να ταιριάξει με διαφορετικά υλικά. Σημαντική σημείωση: Μια δεκαετία πριν αν κάποιος πιθανολογούσε το να χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα στην διακόσμηση η ιδέα του θα ήταν σίγουρα τρελή και χωρίς ανταπόκριση..Τυπικά το σκυρόδεμα αποτελεί την βάση για κάτι, αφού σαν υλικό είναι βαρύ, άχρωμο και χωρίς πλαστικότητα. 

Την τελευταία δεκαετία όμως οι σύγχρονες τάσεις στην εσωτερική διακόσμηση το έβαλαν στο προσκήνιο, γιορτάζοντας τα καθημερινά και συνηθισμένα και όχι τα περίτεχνα αντικείμενα – και το σκυρόδεμα ήταν μία από τις εικόνες που προέκυψαν !

Οι σημερινοί σχεδιαστές χρησιμοποίησαν το beton και το έκαναν μια ευέλικτη και κομψή προσθήκη σε οποιοδήποτε σπίτι δείχνοντας ότι, αν ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις,  μπορεί να μετατραπεί από βαρετό, σε κομψό και με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

GLASS 

our choice !

 4.  Peggy by Vistosi 

Το γυαλί επέστρεψε δυναμικά και εμείς το συνιστούμε ανεπιφύλακτα για κάθε χώρο. Ο συνδυασμός του με το μέταλλο δημιουργεί ένα εξαιρετικό και μοντέρνο αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα η τοποθέτηση σε κάθετους και οριζόντιους άξονες του προσδίδει αρχιτεκτονική δομή.  Η Vistosi εξελίσσεται σαν εταιρεία και παρουσιάζει κάθε χρόνο καινούργια μοντέλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξαιρετικό φως. Στο PLACED θα βρείτε όλη την συλλογή και θα σας εξηγήσουν αναλυτικά το τι ταιριάζει σε κάθε χώρο με βάση το στυλ σας! Σημαντική σημείωση:

Το γυαλί έχει μια συνεχή παρουσία στο φωτισμό, ξεκίνησε από το φανάρια και τις  λάμπες του δρόμου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1700, παρέχοντας προστασία τόσο της πηγής φωτισμού (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) όσο και σε όσους βρίσκονταν πολύ κοντά σε αυτό, δημιουργώντας μια λειτουργική και ασφαλή λύση.

Γυαλί είναι -τότε και τώρα- ένα ημιδιαφανές, ανθεκτικό υλικό με τη δυνατότητα να  μεταδίδει το φώς, ενώ προσφέρει μακροχρόνια προστασία.

Τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι στο προσκήνιο και ‘δοκιμάζεται’ σε διάφορα σχήματα και χρώματα, υπερισχύοντας όμως η γνωστή μπάλα την οποία και συναντάμε παντού ! 

  

TABLE LAMPS 

our choice !

5.  Aromas del campo

Ο επιτραπέζιος λαμπτήρας είναι ένα πολύ καλό μέσο για να συμπληρώσετε το γενικό φωτισμό του σπιτιού με μικρότερες πηγές φωτός ! Τα αμπαζούρ που προτείνει η Aromas del campo είναι επιβλητικά , δίνοντας σας την δυνατότητα να επιλέξετε τόσο το χρώμα για το σώμα του φωτιστικού όσο και το ύφασμα για το καπέλο τους, κάνοντας το κάθε αποτέλεσμα μοναδικό ! 

Οι τιμές προσιτές και σίγουρα αν αυτά σας φαίνονται baroque, μέσα από τονκατάλογο της εταιρείας θα βρείτε μια σειρά από λάμπες που θα σας ικανοποιήσουν σίγουρα ! Δείτε την συλλογή στο PLACED και ζητήστε να σας δείξουν την γκάμα των υλικών !

Σημαντική σημείωση: Κοιτάζοντας τις επιτραπέζιες λάμπες του παρελθόντος είναι ένας καλός τρόπος να κατανοήσουμε κάθε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή κινήματα σχεδιασμού !

LED 

our choice !

6. CUBE X by Aromas del campo

Κλείνοντας διαλέγουμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και μοντέρνα φωτιστικά που παρουσιάστηκαν τελευταία, τα οποία μας θυμίζουν ότι το led θα αποτελέσει στο μέλλον την κύρια πηγή φωτός. Οι λιτοί και ιδιαίτερα κομψοί κύβοι εμφανίζονται σε κάθε χώρο – σαν κρεμαστά φωτιστικά, πλαφονιέρες ή απλίκες- και δίνουν ένα αρκετά δυνατό φως τονίζοντας το σχήμα που περιγράφουν.  Το φινίρισμα τους μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερό και έχουν εκτός από ιδιαίτερο φως την ιδιότητα να ‘χάνονται ‘ από το οπτικό σας πεδίο ! Σημαντικήσημείωση: Η εξέλιξη των φωτιστικών βασίζεται αδιαμφισβήτητα στην τεχνολογική εξέλιξη της πηγής τους.
Στο μέλλον οι λάμπες φθορισμού και πυρακτώσεως θα αποτελούν μουσειακά στοιχεία καθώς το led και η εξέλιξη του θα αντικαταστήσουν τις κοινές λάμπες και με βάση αυτό αναμένεται να δούμε σύντομα πολύ εντυπωσιακά φωτιστικά
χωρίς ευδιάκριτη πηγή φωτός. 

 

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το PLACED και τον Βαγγέλη Ντουρουντάκη  για την φιλοξενία και τον χρόνο που διάθεσε για να μας ξεναγήσει στις “νέες αφίξεις” μέσα από τους αμέτρητους καταλόγους που, όπως πάντα, κατακλύζουν το γραφείο του!

PLACEDΛεωφόρος Κηφισίας 98 Μαρούσι 210 8062704 www.placed.gr