Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο πολύ συχνά σε μοντέρνα διαμερίσματα πολυκατοικιών της δεκαετίας του ογδόντα ή ακόμα και ενενήντα συναντάμε τζάκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο ορεινό χωρίο της Πελοποννήσου. Άγριος σοβάς, κεκλιμένες καμινάδες και υπερύψωση της εστίας για τα ξύλα είναι κάποια από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά τους.

Η αλήθεια είναι πως δεν αρέσουν σε κανένα και πολύ δύσκολα μπορούν να ενταχτούν στο ύφος των σύγχρονων διαμερισμάτων.

Στην ανακαίνιση του διαμερίσματος στη Δροσιά ένα από το ζητούμενα ήταν η μετατροπή του υφιστάμενου τζακιού με σκοπό αφενός την “εκσυγχρόνιση” του και αφετέρου την πλαισίωση του από αποθηκευτικό χώρο για βιβλία, τηλεόραση διακοσμητικά κ.α. 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις (που είναι πίστεψέ με πολύ κοινές) και εφόσον το τζάκι “δουλεύει” σωστά, δεν πειράζουμε καθόλου την εστία και την καμινάδα αλλά επεμβαίνουμε μόνο εξωτερικά της υφιστάμενης κατασκευής πλαισιώνοντας την.

Αυτό γίνεται εύκολα με πυράντοχες γυψοσανίδες,  οι οποίες, σε σχέση με τις απλές, διαφοροποιούνται ως προς τη διάρκεια πυραντίστασης λόγω της δομής του γύψου η οποία είναι οπλισμένη με ορυκτές ίνες και άλλα πρόσμικτα ώστε να εξασφαλίζει ικανοποιητική αντοχή του γυψοπυρήνα σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση “‘ισιώσαμε” την καμινάδα και το κάτω μέρος της εστίας ενώ αριστερά και δεξιά με ράφια πάλι από γυψοσανίδα δημιουργήσαμε μια σύνθεση από ανοιχτά και κλειστά στοιχεία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Σημαντική σημείωση :

Μια κατασκευή αυτού του είδους απαιτεί και τον ανάλογο σχεδιασμό, μεταξύ άλλων στα συνεργεία παραδόθηκε το εξής επεξηγηματικό σχέδιο, χωρίς το οποίο δεν θα ήταν εφικτή η ορθή κατασκευή της επέμβασης που προτείναμε.

Αφού σπατουλάραμε τις γυψοσανίδες τις βάψαμε όπως και τους υπόλοιπους τοίχους και στη συνέχεια κλείσαμε κάποια τμήματα με ξύλινες κατασκευές για αποθήκευση.

Το νέο τζάκι ήταν έτοιμο να παραδοθεί στον ευτυχή ιδιοκτήτη ! 

Αν έχεις και εσύ ένα τέτοιο τζάκι και σκεφτεσαι να το αλλάξεις μην το φοβηθείς, το κόστος και ο χρόνος κατασκευής είναι αμελητέα μπροστά στην όμορφη αυτή αλλαγή !