Λίγο πριν ή λίγο μετά, την έλευση του νέου μέλους της οικογενείας, ξεκινάει η προετοιμασία και υλοποίηση του βρεφικού υπνοδωματίου, του χώρου δηλαδή που θα φιλοξενήσει όχι μόνο το μωρό σου αλλά και εσένα για αμέτρητες ώρες, νύχτες, ήμερες μέχρι περίπου τα 2 ή 3 του χρόνια όποτε και οι ανάγκες του θα αρχίσουν να αλλάζουν…

Η διαδικασία μπορεί να είναι απολαυστική και πολύ – πολύ δημιουργική, δεν αποκλείεται όμως να αποβεί και χαοτική, αποθαρρυντική ή κουραστική αν δεν ξέρεις από που να αρχίσεις, τι χρειάζεσαι και που θες να φτάσεις….

source

Ίσως μάλιστα να έχεις ήδη “τρελαθεί”, από την υπερ-πληροφόρηση και όλες τις λίστες που κυκλοφορούν εδώ και εκεί και να σκέφτεσαι πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό πλασματάκι να χρειάζεται τόσα πολλά πράγματα ! Τα καλά νέα είναι, πως στην πραγματικότητα δεν απαιτούνται τόσα πολλά, η σωστή όμως οργάνωση, σχεδίαση και διακόσμηση θα σε βοηθήσει να πετύχεις το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι, ενώ θα κάνει τις πρώτες στιγμές με το μωρό σου ακόμα ομορφότερες και τις δύσκολες νύχτες, κάπως ευκολότερες.

Πριν δούμε, λοιπόν, πως θα το διακοσμήσεις, ας δούμε πως θα το οργανώσεις και τι χρειάζεσαι για να το εξοπλίσεις. Το βασικότερο είναι να δημιουργήσεις τους αναγκαίους επιμέρους χώρους που δεν είναι άλλοι από τους χώρους ύπνου, θηλασμού και αποθήκευσης.

Ας δούμε τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Χώρος ύπνου 

Η κούνια είναι σίγουρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιλέξεις. Προτίμησε να είναι ξύλινη, το κιγκλίδωμα της να είναι πυκνό και να έχει τη δυνατότητα διαφορετικών διαβαθμίσεων έτσι ώστε προσαρμόζοντας το ύψος της να καλύψει τα διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης του μωρού σου. Στην αγορά θα βρεις αρκετά μοντέλα που μετατρέπονται σε μικρά κρεβατάκια με σκοπό να φιλοξενήσουν το μωρό μέχρι και τα πέντε του χρόνια περίπου.

source

Η σωστή τοποθέτηση της κούνιας στο δωμάτιο είναι επίσης πολύ σημαντική. Απέφυγε να βάλεις τη κούνια πολύ κοντά σε παράθυρο, μπαλκονόπορτα ή θερμαντικό σώμα έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένη σε ρεύματα αέρα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας.

Τέλος πρόσεξε να μην κρεμάσεις βαριά αντικείμενα από πάνω της, κάδρα, ράφια και λοιπά διακοσμητικά μπορούν να τοποθετηθούν πολύ όμορφα στο πλάι ή σε ένα απέναντι τοίχο.

Χώρος θηλασμού 

Κυρίως για την δική σου άνεση, εξόπλισε το δωμάτιο με μια σταθερή ή κουνιστή πολυθρόνα θηλασμού. Είναι εξαιρετικά άνετες και αποτελούν πια ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Στα καταστήματα με είδη βρεφικών θα βρεις πολλές σχεδιασμένες αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, δεν χρειάζεται όμως απαραίτητα να είναι “ειδική”, αρκεί να είναι άνετη και εργονομική.

source

Α ! και μην ξεχάσεις να την ταιριάξεις με ένα χαμηλό σκαμπό ή πουφ για να απλώνεις τα πόδια σου ! Πίστεψέ με θα σου χρειαστεί !

Χώρος αποθήκευσης 

Θυμήσου πως τα μωρά παρόλο που είναι τόσο μικρά έχουν αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης και χρειάζονται αρκετά πράγματα που καλό είναι να έχουν τη δική τους θέση στο δωμάτιο. Τον πρώτο καιρό, το πιο σημαντικό από όλα τα έπιπλα δεν είναι άλλο  παρά η γνώστη μας συρταριέρα – αλλαξιέρα. Προτίμησε μία με βαθιά συρτάρια για εύκολη αποθήκευση και πρόσβαση σε όλα τα πράγματα του μωρού, θα σου λύσει τα χέρια, ενώ το μόνο που πρέπει να κάνεις θα είναι να προσθέσεις ένα στρώμα αλλάγματος.

source

Το μωρό στην αλλαξιέρα, και για όσο το αλλάζεις θα πρέπει να έχει, τώρα αλλά και στο άμεσο μέλλον, άνεση κινήσεων, το ίδιο όμως και εσύ. Επιπλέον συρτάρια και ράφια (σε θέση και ύψος που δεν θα μπορεί να τα φτάνει) , θα σε βοηθήσουν, επίσης πολύ, στην οργάνωση όλων των καθημερινά απαραίτητων.

source

Σε κάποιο σημείο του δωματίου, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια μικρή βιβλιοθήκη, κάποιο κλειστό ερμάριο ή μια ντουλάπα για όλα τα χρηστικά αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια και ρουχαλάκια που σιγά σιγά θα πληθαίνουν.  Φροντίσε το δωμάτιο να πληρεί τις ανάγκες σου για αποθήκευση τόσο σε αυτό το τόσο πρώιμο στάδιο της ηλικίας του αλλά και καθώς θα μεγαλώνει.

Παρακάτω κάποιες ιδέες για να εμπνευστείς.

source

source

source

source

Όσο αφορά στη διακόσμηση, το ύφος, το στυλ και την χρωματική παλέτα που θα επιλέξεις, αν δεν έχεις συγκεκριμένο όραμα, εκεί ναι, τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν λιγάκι ! Pinterest & instagram, θα σου πάρουν το μυαλό, με τις αμέτρητες υπέροχες φωτογραφίες και δεν θα μπορείς να αποφασίσεις.

Ας δούμε όμως μαζί, ποια είναι τα βασικά στοιχεία  στη διακόσμηση του βρεφικού υπνοδωματίου αλλά και πως εσύ μπορείς να τα εντάξεις στο χώρο σου.

Ταπετσαρία τοίχου

Έχει φανατικούς υποστηρικτές και μη, η αλήθεια είναι όμως, πως ειδικά όταν πρόκειται για το βρεφικό υπνοδωμάτιο, λίγοι μπορούν να αρνηθούν πόσο υπέροχα μπορεί να μεταμορφώσει και να ζωντανέψει ακόμα και ένα άχαρο ή σκοτεινό χώρο. Προτίμησε κάποια ταπετσαρία “μεγάλης κλίμακας” σε σχέδιο και χρώματα που αγαπάς και ντύσε είτε όλο το δωμάτιο είτε έναν μόνο τοίχο.

Δεν θα χρειαστείς πολλά ακόμα για να κάνεις τον χώρο μοναδικό.

source
source

source

source

Αν έχεις κοριτσάκι και επιλέξεις ένα μοτίβο Floral μην φοβηθείς ούτε το “μέγεθος” ούτε το χρώμα, απλά επέλεξε τα έπιπλα και τα αξεσουάρ σε λευκό ή πολύ ανοιχτό παστελ για να χαθούν και να αφήσουν τους τοίχους να επιβληθούν.

source

source

source

Aν έχεις αγοράκι επίλεξε κάποια γεωμετρικό μοτίβο ή κάποιο θέμα με ζώα ή φύση και επίσης μην φοβηθείς το “μέγεθος” !

Χρώμα

Σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από την ταπετσαρία, αλλά εξίσου δημιουργική, μπορεί να αποβεί η επιλογή του να παίξεις με χρώμα ! Άσε την φαντασία σου ελεύθερη και ζωγράφισε στους τοίχους τα σχήματα και τα χρώματα που αγαπάς.

source

source

source

source

source

Αν δεν θέλεις να φορτώσεις τους τοίχους με χρώματα και σχήματα αλλά θέλεις κάπως να δώσεις τον “τόνο” μια έξυπνη επιλογή είναι να χρωματίσεις την οροφή !

Paneling 

Πριν μερικούς μήνες, σε προηγούμενο post είχαμε αναλύσει εξονυχιστικά τις επενδύσεις τοίχων παρουσιάζοντας όλους τους πιθανούς τρόπους εφαρμογής τους. Και στο βρεφικό υπνοδωμάτιο όμως, παραμένει μια άκρως διαχρονική, σικάτη και ιδιαίτερη επιλογή που μπορεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ταπετσαρία ή χρώμα να συνθέσει το δωμάτιο των ονείρων σας.

source

source

source

source

Gender neutral 

Ή αλλιώς unisex, τα δωμάτια σε ουδέτερες αποχρώσεις ξεκίνησαν ως μια ιδέα για να μπορούν αδέλφια διαφορετικού φύλλου να μοιράζονται ένα δωμάτιο και εξελίχθηκαν σε τάση αλλά και άποψη για όλους όσους βαρέθηκαν και ροζ και τα γαλάζια ! Το μυστικό εδώ βρίσκεται στις υφές, στα φυσικά στοιχεία και υλικά, στη χρήση του μαύρου και του λευκού, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η χρήση του χρώματος !

source

source

source

source

Φωτισμός

Ο φυσικός φωτισμός είναι σημαντικός καθώς βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D, αν έχεις την επιλογή επέλεξε το πιο φωτεινό (κατά προτίμηση ανατολικό ή νοτιοανατολικό) δωμάτιο του σπιτιού και εξόπλισε το οπωσδήποτε με διπλή κουρτίνα (λεπτή και χοντρή) για να μπορείς να προσαρμόζεις το φως που μπαίνει αναλόγως.

source

Ο τεχνητός φωτισμός του χώρου είναι εξίσου σημαντικός. Εκτός από το κεντρικό φωτιστικό οροφής θα χρειαστείς και ένα επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο (κατά προτίμηση με dimmer) για να μπορείς να δημιουργείς μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, όταν αυτό χρειάζεται.

source

Ασφάλεια 

Το αφήσαμε τελευταίο αλλά όχι φυσικά επειδή είναι το λιγότερο σημαντικό. Το μωρό πρέπει να νιώθει αλλά και να είναι πραγματικά ασφαλές μέσα στο δωμάτιο του. Μπορεί αρχικά να είναι πολύ μικρό αλλά σε μηδέν χρόνο θα τριγυρίζει μέσα στο δωμάτιο εξερευνώντας τα πάντα ! Βεβαιώσου πως όλα τα έπιπλα είναι σωστά συναρμολογημένα και ασφαλισμένα στους τοίχους, η κούνια μακριά από παράθυρα, καλοριφέρ και βαριά κάδρα ή ράφια, και φυσικά ότι όλες οι πρίζες έχουν ασφάλειες, τα συρτάρια και τα ντουλάπια είναι ασφαλώς κλεισμένα και ότι δεν υπάρχουν ακάλυπτα και εκτεθειμένα καλώδια. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα βασικά….

Το ταξίδι ξεκινάει και αν φυσικά χρειαστείς βοήθεια μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί το δικό σου βρεφικό δωμάτιο.