Κάποιοι ακόμα τα θεωρούν λίγο 80΄s (και ίσως να είναι) αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι πάντα μια καλή ιδέα ! Μπορούν να “σταθούν” σε οποιοδήποτε χώρο, από την είσοδο μέχρι το λουτρό, πάνε με όλα,, δίνουν ζωή και φρεσκάδα και μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια ένα έργο τέχνης χωρίς να κοστίζουν αντίστοιχα μια περιουσία. 

Όταν λοιπόν αναρωτιέσαι τι να βάλεις δίπλα στον καναπέ, ή στο χολ ή στην εσοχή του γραφείου σου, η απάντηση είναι μια:  “Ένα ή περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου”. Η ομορφιά και η ποικιλία τους, μας επιτρέπει να τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα όποιο και αν είναι το ύφος του σπιτιού σου, φροντίζοντας βέβαια να επιλέξουμε το σωστό είδος στην σωστή θέση κάθε φορά.

source

Μας αρέσουν όλα τα φυτά, και φυσικά δεν υπάρχουν λάθος και σωστά. Όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις του καθενός και από το πόση φροντίδα είμαστε διατεθειμένοι να τους προσφέρουμε.

Παρακάτω μερικές από τις πιο εύκολες επιλογές για “αρχάριους”.

1. Κέντια:

Τροπικό φυτό με μεγάλο όγκο και έντονη παρουσία. Σίγουρα μια από τις πρώτες μας επιλογές.

2. Ζάμια:

Τροπικό, πολύ ανθεκτικό παχύφυλλο από την Αφρική . Απαιτεί ελάχιστη περιποίηση.

3. Παχίρα:

Το αγαπημένο φυτό του feng-shui καθώς θεωρείται πως φέρνει τύχη και χρήματα. Μεγαλώνει αργά και θέλει άπλετο φως.

4. Δράκαινα:

Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη και είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στην χώρα μας. Φτάνει σε μεγάλο ύψος, δεν χρειάζεται πολύ φως και φιλτράρει τον ατμοσφαιρικό αέρα.

5. Λυρόμορφος φίκος:

Ψηλός φίκος με ιδιαίτερα μεγάλα φύλλα. Μοιάζει με δέντρο και αν έχει αρκετό χώμα μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα

6. Κισσός :

Θεωρείται πως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές για την εξάλειψη της φορμαλδεΰδης. Έχει μικρές απαιτήσεις συντήρησης,  και μπορεί να καλλιεργηθεί σε επιτραπέζιο δοχείο αλλά και κρεμαστό.

 

Τα φυτά είναι καλά και για την υγεία μας.

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Επίσης βοηθούν στο να διατηρείται η υγρασία του χώρου σε υψηλά επίπεδα μειώνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα. 

Τέλος, μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν.

 

Σημαντική σημείωση:

Κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν η διαδικασία της φωτοσύνθεσης σταματά, τα περισσότερα φυτά ξεκινούν να απορροφούν το οξυγόνο απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Aυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα.

Εξαίρεση αποτελούν οι ορχιδέες και τα παχύφυτα  που συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο.