κατοικία στο Διόνυσο | do designers 2014

Το χρώμα είναι ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος αλλαγής. Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο είναι για να παρουσιάσω διαγραμματικά τρόπους με τους οποίους μπορείς να  διαλέξεις χρώμα και να προσδώσεις χαρακτήρα ξεχωριστά σε κάθε δωμάτιο.

Η βασική αρχή πριν αποφασίσεις την έκταση και τον τρόπο που θα χρησιμoποιήσεις το χρώμα είναι η εξής:

Επέλεξε αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα χώρο με τονικότητα, αρμονία ή εκ διαμέτρου αντίθετα χρώματα.

1. ΤΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

α. Χρησιμοποίησε το ίδιο χρώμα σε διαφορετικούς τόνους.

β. Χρησιμοποίησε περισσότερα χρώματα στην ίδια τονικότητα.

2. ΑΡΜΟΝΙΑ

Επέλεξε χρώματα που βρίσκονται στην ίδια σελίδα της βεντάλιας. Με αυτό τον τρόπο θα βεβαιωθείς ότι έχουν την ίδια βάση και σίγουρα προσθέτουν αρμονία και ξεκούραση.

 

3. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ Η΄ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Είναι ο πιο δύσκολος συνδυασμός. Τα συμπληρωματικά χρώματα δίνουν ζωή σε ένα χώρο, ενώ αντίστοιχα τα αντίθετα δημιουργούν έντονο αποτέλεσμα.

 

Χώρισε τους χώρους του σπιτιού σου.

Χρησιμοποίησε ζεστά χρώματα (χρώματα που έχουν σαν βάση το κόκκινο) σε χώρους όπου θέλεις εσύ και οι καλεσμένοι σου να νοιώθουν άνετα. Στους προσωπικούς σου χώρους εμπνεύσου από τη φύση, διάλεξε χρώματα που σε ηρεμούν για να δημιουργήσεις ένα χώρο ανάπαυσης. 

Η χρωματική παλέτα μπορεί να αλλάζει από χώρο σε χώρο. Υπάρχει όμως η παγίδα να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Φαντάσου ότι έχεις όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές με αποτέλεσμα να βλέπεις όλα τα χρώματα σε συνδυασμό. Πιο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσεις ένα γενικό χρώμα με τονικές διαφορές (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να βάλεις το πιο έντονο χρώμα σε τοίχο ορατό αποκλειστικά εντός του κάθε χώρου. 

Κατοικία στην Αγία Παρασκευή | do designers , Benjamin Moore -huntington beige HC-21-yellow highlighter 2021-40

Πριν ξεκινήσεις δημιούργησε πίνακες υλικών.

Ο πιο σωστός τρόπος για την επιλογή είναι να φτιάξεις ένα πλάνο με βάση αυτά που σου αρέσουν.Διάλεξε χρώμα από την παλέτα των χρωμάτων που θα αγοράσεις και μην βασιστείς στις προσμίξεις του μπογιατζή.

– Στην περίπτωση που το κάνεις χωρίς την βοήθεια κάποιου διακοσμητή , καλό θα είναι τα δείγματα να γίνουν σε ένα κομμάτι ξύλου ή γυψοσανίδας ώστε να μπορείς να τα μετακινείς μέσα στο δωμάτιο για να δεις το χρώμα σε συνδυασμό με τα κινητά έπιπλα, το δάπεδο αλλά και την φυσική φωτιστική πηγή (παράθυρο, μπαλκονόπορτα).   

Εσωτερικό κλιμακοστάσιο σε τριώροφη κατοικία – modulor με βάση χρωματική αντίθεση- titanic rose 2092-50, camelia pink 2093-50, southern comfort 2095-60, oxford gray 2128-40 – Benjamin Moore